L'Agenda 2030 de Nacions Unides

Transformar Catalunya, millorar el món

Volem que el pla de l'ONU ens identifiqui com el país avançat i compromès que som

3
Es llegeix en minuts
fcasals44329106 opinion ilustracion de leonard beard180715180916

fcasals44329106 opinion ilustracion de leonard beard180715180916

El setembre del 2015, les Nacions Unides van aprovar l’Agenda 2030, amb 17 objectius globals de desenvolupament sostenible (d’ara endavant, ODS) i 169 fites que els concreten. L’Agenda, amb l’horitzó fixat en l’any 2030, es proposa posar fi a la pobresa i la gana a tot el món, combatre les desigualtats dins i entre els països, construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans, promoure l’apoderament de les dones i les nenes, i garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals. Així mateix, ha de fomentar un creixement econòmic sostenible, inclusiu i sostingut per a tothom, tenint en compte els diferents nivells de desenvolupament i les capacitats de cada territori.

Evidentment, es tracta d’objectius tan fàcils de compartir com complexos d’arribar. Aquesta complexitat inclou per igual les necessàries transformacions en els àmbits social i territorial, així com la plasmació en polítiques i mesures aplicables al nostre marc immediat, la Unió Europea. Justament, la UE té en aquest procés una oportunitat excel·lent per superar l’actual lògica intergovernamental i per fer emergir la dimensió real i potent de l’Europa dels 500 milions de ciutadans.

Un esborrany amb 750 compromisos

Per assolir els ODS i fer efectiu tot el seu potencial transformador, Catalunya ha sigut una vegada més pionera: a la mateixa tardor del 2015 es va crear un grup de treball i el 2016 el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya va identificar els reptes que calia abordar. Amb aquests antecedents, el febrer del 2017 es va aprovar, a proposta dels consellers Raül Romeva i Josep Rull, l’inici del procés d’elaboració del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030. L’esborrany conté uns 750 compromisos, uns dins de Catalunya i altres de Catalunya amb el món.

La UE té en aquest procés una oportunitat per fer emergir la dimensió real i potent de l’Europa dels 500 milions de ciutadans

Alguns dels d’abast català han topat amb obstacles imprevistos: la llei d’universalització de l’assistència sanitària va ser recorreguda pel Govern espanyol al Tribunal Constitucional i es troba suspesa, i la llei del canvi climàtic, també recorreguda, es troba en vigor amb un sol article suspès provisionalment (el que prohibeix el ‘fracking’).

En relació amb les aportacions directes del nostre país a la comunitat global, treballem en la nova planificació de la cooperació catalana, combinant una visió a llarg termini (2030) amb l’elaboració del nou Pla Director de Cooperació el 2019 fins a 2022.

El període nefast d’aplicació de l’article 155 de la Constitució també ha posat obstacles a la implementació de l’Agenda 2030 i n’ha alentit el desenvolupament. Reprenem ara, doncs, el ritme amb l’objectiu de poder aprovar el pla definitivament el 2019, tot i que molts aspectes són ja vigents.

Així mateix, conscients que només podrem transcendir el fred espai de la normativa si guanyem la complicitat del conjunt de la ciutadania, volem convertir el pla en un projecte de país. Obrint-lo a la participació d’experts i de la societat civil, avançant en polítiques concretes, però també més enllà. Volem que aquesta agenda mundial també sigui una qüestió catalana, una iniciativa que ens identifiqui com el país avançat i compromès que som.

Així doncs, podem afirmar amb legítim orgull que Catalunya forma part del grup de cap dels governs en la implementació de l’Agenda 2030. Però amb la mateixa rotunditat afirmem que no en tenim prou. Tenim vocació de lideratge a l’espai mediterrani i ara volem demostrar-ho també en l’àmbit del desenvolupament sostenible.

Abandonar hàbits i vicis instal·lats

Haurem de treballar molt i bé, haurem de trencar motllos i abandonar hàbits i vicis instal·lats. És a dir, haurem de governar, prendre decisions de transformació d’una realitat que no l’acceptarà dòcilment. Aquesta és també la nostra responsabilitat.

Notícies relacionades

Aquesta setmana tindrem ocasió d’explicar la nostra experiència i els nostres plans alHigh Level Political Forum on Sustainable Development, a Nova York. L’any passat, Catalunya va ser present amb la intervenció d’un conseller. Aquest any la representarà un altre conseller, com a conseqüència de les inacceptables mesures repressives i judicials de l’Estat. Però el compromís queda intacte i la voluntat de compartir les nostres fortaleses i de fer sentir la nostra veu no han deixat de créixer. Per això continuem projectant cap al món les nostres idees, amb la mà estesa, per trobar noves aliances a Europa i a tot arreu, amb voluntat d’aprendre i col·laborar. Perquè el futur cal construir-lo ara i aquí, incansables i amb determinació.

(*) Aquest text el firmen, a petició dels autors, Ernest Maragall, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i Raül Romeva, pres número CIC12004216, CP Lledoners