Avenç de la xenofòbia

¿Serà Vox la ultradreta espanyola?

El partit de Santiago Abascal té possibilitats d'obtenir bons resultats no agitant l'eurofòbia dels ultres europeus, sinó apel·lant a la grandesa d'Espanya

1
Es llegeix en minuts
GRAF258  MADRID  04 01 2018 - El abogado y secretario general de Vox  Javier Ortega  c   hace declaraciones a los medios a las puertas del Tribunal Supremo  tras la vista que ha estudiado hoy el recurso contra la prision del exvicepresidente catalan Oriol Junqueras  quien ha argumentado hoy que es  un hombre de paz que busca el dialogo   EFE  Juan Carlos Hidalgo

GRAF258 MADRID 04 01 2018 - El abogado y secretario general de Vox Javier Ortega c hace declaraciones a los medios a las puertas del Tribunal Supremo tras la vista que ha estudiado hoy el recurso contra la prision del exvicepresidente catalan Oriol Junqueras quien ha argumentado hoy que es un hombre de paz que busca el dialogo EFE Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

La ultradreta que és present a la majoria dels parlaments de la UE, i que en les eleccions europees incrementarà la seva representació, a Espanya continuarà sent marginal, tret que Vox obtingui bons resultats en la triple cita de maig.

Notícies relacionades

En els anys 2010 i 2011 el discurs xenòfob va ser agitat per Josep Anglada i Xavier García Albiol, i va obtenir eco mediàtic les seves proclames contra les mesquites i les promeses d’acabar amb els suposats privilegis dels immigrants, barrejades amb afirmacions que vinculaven immigració i delinqüència. Plataforma per Catalunya va estar a punt d’entrar en el Parlament català i va obtenir 67 regidors, mentre Albiol guanyava a Badalona. Però poc després la immigració va sortir de l’agenda política i fora per això, fora per les disputes internes a Plataforma per Catalunya que van portar a l’expulsió del seu líder, en les municipals de 2015 PxC només va obtenir set regidors, revalidant Anglada per lliure la seva acta de regidor a Vic.

Amb motiu del referèndum de l’1-O, grups fins aleshores marginals comDemocràcia Nacional (DN) van liderar algunes manifestacions unionistes i van aconseguir imposar les seves consignes en altres més majoritàries, si bé el seu discurs lligat al franquisme dificulta que obtingui cap rèdit. L’última crisi de DN, amb el cessament d’Albert Bruguera a Catalunya i la dimissió del seu president, Manuel Canduela, els retorna a la marginalitat. PxC i Anglada per separat, intentaran amb poques possibilitats recuperar la representació del 2011. Però qui té possibilitats d’aconseguir l’espai ultra i obtenir bons resultats és Vox, ja que la ultradreta sociològica a Espanya és, per damunt de tot, defensora d’una Espanya centralista. I aquí és on el partit de Santiago Abascal buscarà els vots. Criticarà la immigració i reivindicarà la sobirania d’Espanya. Però no agitant l’eurofòbia dels ultres europeus, sinó apel·lant a la grandesa d’Espanya i denunciant que els tribunals europeus amb Puigdemont s’han burlat del Tribunal Suprem.