Manifest de càrrecs públics i orgànics d'EUiA
El valor del bé comú
És una irresponsabilitat posar en risc una eina de transformació tan potent com Catalunya en Comú. Que ningú utilitzi el nom d'EUiA per legitimar pretensions alienes a la seva política
ilu-valor-bien-comun-francina-cortes-25-10-2018
La 7a Assemblea d’Esquerra Unida i Alternativa va deixar clara l’estratègia de futur de la nostra formació a Catalunya: l’aposta per construir amb altres persones una força capaç de sumar per guanyar i una eina de transformació de la societat des de l’esquerra. I remarcàvem que aquest camí s’havia de fer amb grans dosis de generositat, per part de tothom, lliures de sectarismes i guanyant dia a dia la legitimitat entre les classes populars. Amb la presentació, aquest dimarts, d’un manifest encapçalat pel coordinador d’EUiA sense haver-lo debatut en els òrgans de participació i decisió de la nostra formació, s’han posat en risc els acords de la 7a Assemblea d’EUiA.
Sobirania popular davant de sobirania nacional
Aquest nou subjecte polític que plantejàvem s’anomena Catalunya en Comú. Sabíem que no seria fàcil la construcció orgànica i territorial d’un subjecte ambiciós que tingués en el seu esperit ser un projecte guanyador, transformador i radicalment democràtic, però la gent de la tradició d’EUiA ens hem deixat la pell per fer-ho efectiu. Els comuns som l’espai de referència per al sobiranisme, entès de forma molt àmplia, que aglutina federalistes, independentistes i confederalistes que no compartim l’actual statu quo del model bipartidista i que fugim del tacticisme còmplice del processisme liderat per la dreta catalana. Venim de la tradició del PSUC, que tenia clar que la lluita pels drets socials i pels drets nacionals són inseparables i formen part del mateix avenç democràtic que necessita Catalunya. El nostre projecte és Catalunya en Comú perquè és un projecte netament sobiranista que no limita la sobirania al model administratiu i jurídic del nostre país –és a dir, a la sobirania nacional– com sí que fa el processisme; sinó que entén la sobirania com el dret de les classes populars a decidir-ho tot; també en el que té a veure amb la necessària democratització de l’economia, el dret a la vivenda o el dret a l’educació i la sanitat públiques. És a dir, la sobirania popular.
Els comuns som l’espai de referència per al sobiranisme, entès de forma molt àmplia, que aglutina federalistes, independentistes i confederalistes
El model d’un Estat federal plurinacional que es fonamenta en la fraternitat entre els pobles i que defensa el dret a l’autodeterminació continua sent l’aposta estratègica tant d’EUiA com de la nostra organització germana i referent en la resta de l’Estat, Izquierda Unida. També venim d’una altra tradició d’honestedat política: no compartim vestir de discrepàncies polítiques i ideològiques el que són purs interessos personals.
Amb l’eina de Catalunya en Comú hem demostrat que des de la unitat de les esquerres, sota el paraigua de la defensa de totes les sobiranies i la radicalitat democràtica, s’aconsegueixen avenços històrics per a l’espai del canvi: guanyar dues eleccions generals a Catalunya, aconseguir una força amb 71 diputats i diputades al Congrés o guanyar governs municipals per a la gent a les principals ciutats de l’Estat, entre les quals Barcelona. I és precisament el govern d’Ada Colau la millor mostra de la capacitat de transformació d’un govern del canvi. La reserva del 30% de vivendes de protecció oficial en les noves construccions, l’augment de la inversió social –és la ciutat que més inverteix en polítiques socials–, el subministrament públic d’energia a través de Barcelona Energia o l’històric increment d’oferta d’escoles públiques en són clars exemples.
És, per tant, una irresponsabilitat que no compartim posar en risc una eina de transformació tan potent com s’ha demostrat que és Catalunya en Comú. Un projecte que, tal com s’ha demostrat a Barcelona, a Catalunya i també a Espanya, té la capacitat d’enfrontar-se als ‘lobbies’ de poder i defensar els interessos de la gent treballadora, posant la política al centre de la vida quotidiana.
Per tot això, els càrrecs públics i orgànics d’EUiA signants ens ratifiquem en el nostre compromís en la defensa del projecte conjunt de la 7a Assemblea d’EUiA, i dedicarem tota la nostra energia a treballar en positiu per consolidar Catalunya en Comú, des de l’honestedat i la participació en l’espai, com el projecte de sobiranies àmplies al servei de la transformació i de la millora de la vida de la ciutadania. De la mateixa manera, considerem imprescindible debatre i acordar col·lectivament a EUiA els passos a seguir dins de Catalunya en Comú, apostant per una radicalitat democràtica que eviti posicionaments fora de la política aprovada tant per EUiA com per IU. Que ningú utilitzi el nom d’EUiA per legitimar pretensions que no formen part de la política d’EUiA.
Tribuna conjunta de:
Joan Mena, diputat d’En Comú Podem i membre de la Comissió Nacional d’EUiA.
María Gallardo, diputada provincial i regidora d’EUiA Badalona.
José Montero, alcalde de Montornès del Vallès, membre de la Comissió Nacional d’EUiA i del Consell Nacional de Catalunya En Comú.
M. José Saura, cocoordinadora de l’Assemblea d’Universitat d’EUiA i membre del Consell Nacional.
Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla i diputat d’En Comú Podem.
Ivan Nieto, regidor de l’Hospitalet de Llobregat, conseller comarcal del Barcelonès i membre del Consell Nacional d’EUiA.
Miky Corregidor, regidor d’EUiA de Blanes, membre de la Coordinadora Federal d’Esquerra Unida i responsable federal de RRSS.
Joan Salmerón, regidor de Blanes i coordinador d’ EUiA Comarques Gironines.
Antonio Baños, coordinador d’EUiA l’Hospitalet de Llobregat i membre del Consell Nacional d’EUiA.
David Vicioso. Regidor de Cultura i Ciutadania del Prat de Llobregat i coordinador d'EUiA el Prat.
Jordi Córdoba, cocoordinador d’EUiA Girona.
Javier Rodríguez Pacios. Regidor de Lloret de Mar, coordinador d’EUiA Lloret de Mar i cocoordinador del Grup Motor de Lloret En Comú.
Daniel Alfonso, coordinador d’EUiA Badalona i membre del Consell Nacional d’EUiA.
Sergio Ortiz, coordinador d’EUiA Sant Feliu de Llobregat.
Marián Anguita, regidora d’EUiA de Blanes.
Araceli Campón, responsable d’organització del Grup Motor de Blanes en Comú.
Clara Hidalga, responsable de MMSS d’EUiA Palafolls.
Inmaculada Ortega, responsable d’organització d’EUiA Palafolls.
Joan Andreu Osorio, regidor d’EUiA de Palafolls.
Dolors Rubio, regidora d’EUiA de Blanes, consellera comarcal de la Selva, membre dels Consells Nacionals d’EUiA i Catalunya en Comú.
Marisa Méndez Vigo, regidora d’Urbanisme, Via pública i Polítiques de Gènere d’Altafulla.
Andreu Agredano, coordinador d’EUiA Baix Camp i membre del Consell Nacional d’EUiA.
Abel Navarro, regidor d’EUiA a Montornès del Vallès.
Juanjo Fernández, regidor de Montornès del Vallès, membre del Consell Nacional d’EUiA i de l’APyS d’IU.
Albert Llatge, exregidor d’EUiA de Piera.
Jordi Delgado, regidor d’EUiA de Montornès del Vallès.
Manuel Leiva, regidor de Medi Ambient i Via Pública de Sant Feliu de Llobregat i membre del Consell Nacional d’EUiA.
Daniel Gutierrez Salgado, regidor de Serveis Socials i Medi Natural, excoordinador d’EUiA Viladecans.
Rafael Fernández Rosa, regidor de Premià de Mar i coordinador d’EUiA Premià.
Roberto Cerviño, responsable d’organització d’EUiA l’Hospitalet de Llobregat i membre del Consell Nacional d’EUiA.
Alfred Valdivieso, regidor del Vendrell i coordinador d’EUiA Vendrell.
Miguel Ángel Valdivieso, responsable d’organització d’EUiA el Vendrell.
Albert Fernández Rosa, excandidat d’EUiA Premià.
Alex Rodríguez García, exresponsable d’organització d’EUiA Premià.
Joan Segado, primer tinent d'alcalde de Contratació i Planejament Urbanístic d'Olesa de Montserrat.
Georgina Muñoz, tinent d'alcalde de Benestar d'Olesa de Montserrat.
Anna Flores, regidora d'Hisenda d'Olesa de Montserrat.
Notícies relacionadesMaría José Figuera Martínez, regidora de Serveis Socials de Montornès del Vallès.
Montserrat Vergara, regidora de Sanitat, Igualtat i Cooperació d'Olesa de Montserrat.