Espècie en perill

Abelles al cap

Davant de la preocupant desaparició d'aquests insectes, sumin-se als qui promouen que l'apicultura urbana deixi de ser una activitat prohibida

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45628931 leonard beard sabado181026171614

zentauroepp45628931 leonard beard sabado181026171614

Estic molt motivat amb el meu nou projecte. Des de fa anys llegeixo amb preocupació moltes referències a la desaparició de les abelles la desaparició de les abellesa tot el planeta i les seves conseqüències. Ja no és només l’extinció d’una altra de les moltes espècies animals o vegetals que havien sigut part de la natura. Parlemd’una extinció emblemàtica que podria representar greus problemes per a la supervivència, paradoxalment, de l’espècie més depredadora de totes les espècies animals, l’ésser humà. Les abelles són responsables de la pol·linització del 70% dels cultius agrícoles que ens donen de menjar.

La principal causa del declivi de les abelles té a veure ambl’ús de pesticides en l’agricultura industrial, des del conegut glifosat que va fer famósMonsanto fins als neonicotinoides de Bayer, empreses ara fusionades. Per això, vivint a la ciutat i amb una terrassa a casa, sempre vam tenir clar que no havíem d’utilitzar aquest tipus de productes per a les nostres plantes, però –i aquest és el projecte– ¿què tal si contribuïm a la repoblació d’abelles instal·lant un rusc a la terrassa? A casa ens hem informat i realment val la pena intentar-ho: no és una idea esbojarrada; i d’un temps ençà, disposar de ruscos a les ciutats és una pràctica en augment.

Qualitat de l’hàbitat

El primer dubte és sobre la qualitat de l’hàbitat que els oferirem a les abelles. Certament conviuran amb fums dels tubs d’escapament, però estaran fora del perill que representen els insecticides que, comentàvem, s’apliquen al camp. Respecte a l’aliment de les abelles, diuen els experts de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB que la ciutat els ofereix més que suficient, ja que està calculat que disposa de molts més recursos vegetals que pol·linitzadors que els utilitzen, és a dir, el nostre rusc aprofitarà l’energia emmagatzemada al pol·len i nèctar d’aquestes plantes lliurant-nos-la en forma de mel.

Segons els estudiosos, aquesta mel no és de menor qualitat que la mel rural. De fet, vaig tenir l’ocasió de provar la mel que es produeix des de fa més de 20 anys a les teulades de l’edifici de l’Opera Garnier de París i, organolèpticament, era deliciosa. Respecte al risc dels seus fiblons per al barri, la presència d’un o 10 ruscos no és significativa i, en qualsevol cas, aquesta espècie prepotent a què pertanyem ha de reaprendre a conviure amb aquests éssers vius del planeta.

Així que ja tinc dissenyat el projecte. He localitzat on realitzar un cursd’‘apicultura urbana’. També he trobat una oferta àmplia per poder comprar un rusc i els quatre o cinc instruments bàsics per al seu maneig. Una associació d’apicultura urbana m’ha posat en contacte amb un apicultor professional que em facilitarà un eixam.

Notícies relacionades

Però ara sé que no podré dur a terme el projecte. No visc ni a Tòquio, ni a Nova York, ni a París, ni a Londres, ni a San Francisco, ni a Brooklyn. Si volen practicar l’apicultura, és a dir, l’art de la cura de les abelles, per no portar-se una decepció com m’ha ocorregut a mi, consultin prèviament les normatives del seu ajuntament. I després sumin-se als qui promouen que l’apicultura urbana deixi de ser una activitat prohibida per ser una activitat possible i regulada.