A peu de carrer
Escac al poder corporatiu
L'ONU treballa en un tractat vinculant en què està en joc la protecció dels drets humans davant els interessos de les empreses transnacionals
zentauroepp45836949 tratado vinculante181110174054 /
Hem desembarcat en el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. Més de 400 persones d’organitzacions de la societat civil assistim a la quarta sessió del Grup Intergovernamental, que elabora un tractat vinculant, del 15 al 19 d’octubre, a Ginebra. Un rècord de participació a l’altura del que està en joc: fer obligatòria la protecció dels drets humans en les activitats empresarials de caràcter transnacional.
La campanya global per desmantellar el poder corporatiu i posar fi a la impunitat va organitzar les intervencions dins del plenari de diverses comunitats afectades per l’activitat de les transnacionals i les seves cadenes de subministrament globals. Es va exposar la depredació i la contaminació dels recursos naturals necessaris per a la vida de moltes comunitats, l’explotació de les classes treballadores en forma d’esclavitud moderna i les amenaces i violències exercides contra aquelles defensores dels drets humans que organitzen resistències als seus territoris. I es va posar en relació amb l’esborrany zero del tractat, que no recull prou les demandes dels moviments socials que formem part de la campanya.
Lucre empresarial i drets humans
Després de dècades de desenvolupament del capitalisme globalitzat, els interessos del capital internacional estan àmpliament garantits en els tractats de lliure comerç i inversions i passen per sobre de la sobirania dels pobles i del bé comú. S’han creat tribunals internacionals d’arbitratge que permeten a les grans empreses demandar als estats que intentin adoptar mesures a favor dels drets humans o de l’interès públic, si això els pot suposar pèrdues. Una veritable perversió del dret internacional. Un dels elements clau que ha d’establir el pròxim esborrany de tractat per ser veritablement significatiu és la preeminència de les obligacions amb els drets humans per sobre d’aquests acords internacionals.
Això implica que ha de ser una meta comuna dels estats superar les barreres corporatives que oculten la responsabilitat de les transnacionals. En aquest sentit, la campanya global proposa la creació d’un tribunal internacional per jutjar les empreses transnacionals que cometen violacions dels drets humans com a mecanisme sancionador absolutament necessari per fer efectives les obligacions del tractat.
Mentre el Grup Africà aglutina 54 països amb el compromís de recolzar el tractat, amb Sud-àfrica al capdavant, i mentre Indonèsia i les Filipines treballen conjuntament per defensar el procés i sumar altres estats asiàtics, la Unió Europea continua fent-li el buit. Malgrat la resolució del Parlament Europeu a favor del tractat aprovada 10 dies abans d’aquesta quarta sessió, la delegació de la UE a Ginebra ha qüestionat la base legal de l’esborrany, s’ha mantingut al marge de les negociacions i s’ha desvinculat dels consensos del Grup Intergovernamental. No hi ha dubte que les empreses transnacionals amb base a Europa han fet molta feina de lobi des de l’última sessió del grup.
Fins al dia d’avui les empreses transnacionals han mercantilitzat la vida i s’han apoderat dels nostres recursos naturals i serveis públics amb la recepta del lucre a qualsevol cost. El tractat vinculant hauria d’incloure obligacions substancials per intentar pal·liar una desigualtat de poder que és inherent al sistema. És hora que els pobles i les majories socials recuperem el control de les institucions i revertim la privatització de la democràcia.