Segon estat més poblat del continent
Etiòpia, marcant el camí a l'Àfrica
El procés de reformes polítiques i econòmiques estan donant fruits i el país hauria de comptar amb el recolzament de la comunitat internacional, perquè una Banya d'Àfrica pacífica contribueix a un món més segur
zentauroepp45995706 file photo ethiopian airlines newly acquired boeing 777 30181126140824 /
"Som quatre germanes i el meu pare ens va animar a ser millors que els homes en coneixements. Avui soc aquí per agrair-li i dir-li que missió aconseguida". Així, Sahle-Work Zewde, la nova presidenta d’Etiòpia, vaSahle-Work Zewde,presidenta d’Etiòpia, començar el seu discurs davant del Parlament que la va elegir per unanimitat a finals d’octubre. Va prometre treballar per aconseguir la igualtat de gènere i promoure la pau. Diplomàtica de carrera, ha exercit càrrecs a les Nacions Unides i és l’única dona cap d’Estat a l’Àfrica en aquests moments.
Sahle-Work Zewde, la nova presidenta d’Etiòpia, és l’única dona cap d’Estat a l’Àfrica en aquests moments
Etiòpia segueix en el seu ràpid procés de canvis i reformes polítiques i econòmiques impulsades pel seu primer ministre, i artífex del canvi, Abiy Ahmed Ali, que després del nomenament, va declarar: "En una societat patriarcal com l’etíop, l’elecció d’una dona com a cap d’estat no només estableix una base per al futur sinó que també normalitza les dones com a responsables de la presa de decisions en la vida pública".
La reconciliació amb Eritrea, després de 20 anys de conflictes, i més de 80.000 morts, va ser un altre pas decisiu que pot donar curs al potencial econòmic a tota la zona. Després de la gran fam el 1984 per la sequera, els conflictes polítics i les guerres que van ocasionar la mort de gairebé un milió de persones, Etiòpia ha aconseguit en els últims anys passar d’un PIB de 8.000 milions de dòlars el 2000 als 72.000 milions de dòlars registrats l’any passat.
La seva economia creix afavorida per la modernització de les seves infraestructures, carreteres, ferrocarrils i energia. Les projeccions per als pròxims anys són optimistes amb taxes del 7% i 9% de creixement. Influeix la forta demanda interna, les grans inversions públiques en infraestructures i la inversió estrangera. La Xina és el soci comercial més gran i primer inversor d’Etiòpia. El valor acumulat dels projectes gestionats pels xinesos va superar els 22.000 milions de dòlars, a més la Xina ha establert a Etiòpia un zona econòmica especial per a les seves empreses.
L’economia segueix la seva bona marxa
Hi ha dubtes sobre si el país podrà sostenir el creixement per molt temps, pels desafiaments socials i les condicions climàtiques. L’acumulació del descontentament obligarà el govern a abordar adequadament la ira de la gent i protegir els seus drets. Però, malgrat tot, l’economia segueix la seva bona marxa. És el segon país més poblat del continent africà, i el 13è país del món, amb una població de 100 milions. Molts inversors veuen el potencial de mercat d’aquesta enorme base de consumidors.
Estratègicament ubicada al mar Roig i el golf d’Aden, a la Banya d’Àfrica. Etiòpia és una entrada natural a l’Àfrica, està situada al costat de l’Orient Mitjà, i al camí de les rutes marítimes més transitades del món. El seu ampli mercat intern i els reduïts costos laborals fan del país un lloc molt atractiu per produir béns de consum. A més, després de la construcció de la presa Gibe III, la més gran de tot Àfrica, la producció d’energia hidroelèctrica pot satisfer, no només les seves necessitats, sinó ajudar països veïns. També s’estan fent grans progressos per convertir-se en el productor d’energia eòlica més gran del continent.
L’agricultura fa servir el 60% de la població
Malgrat no tenir mar, el país està fent passos de gegant en l’intent d’industrialitzar-se. L’objectiu és convertir-se en un país competitiu per a les indústries de manufactura lleugera al món, i la seva estratègia es basa en les experiències de Corea, Taiwan i la Xina. Etiòpia està ara connectada amb el mar Roig a través del port de Djibouti via un ferrocarril elèctric. No obstant, el mercat laboral és feble. La indústria representa el 10% del PIB mentre l’agricultura representa el 12%, però fa servir el 60% de la població. S’haurà d’abordar aquest tema perquè les veritables causes són estructurals.
Notícies relacionadesEtiòpia té molt a guanyar amb la pau i l’estabilitat, les repercussions en tota la Banya d’Àfrica són importants. A més és vital per protegir les rutes marítimes de la pirateria i el terrorisme, especialment el crucial estret de Bab el-Mandeb.
Etiòpia pot ser un model a l’Àfrica, i demostrar que en el desenvolupament res és inevitable, però ha de tenir una visió a llarg termini, i com s’utilitza el creixement i el dividend de la pau en benefici de tot el seu poble. Encara hi ha molt per fer, però és al camí. Hauria de comptar amb el recolzament de la comunitat internacional, perquè una Banya d’Àfrica pacífica contribueix a un món més segur.