Científics oblidats

Parelles i aventures ocultes

La història és plena d'heroïnes i herois de la ciència que van ser eclipsats per la fama dels seus cònjuges

3
Es llegeix en minuts
wexplorador

wexplorador

Hi ha un tòpic molt suat al qual solem recórrer quan s’esbudella la vida privada dels herois de la ciència i l’exploració: «Darrere de tot gran home hi ha una gran dona». És del tot inexacte. En primer lloc, perquè –segons els cànons socials d’avui– no estem obligats a formar parelles ni que aquestes siguin compostes per sexes oposats. En segon lloc, perquè aquesta màxima, malgrat la seva aparent recerca d’equitat, sol relegar la dona –o companya– a un segon pla; la història, en canvi, constata que van ser tan o més importants que els seus cònjuges.

Comencem per Samuel i Florence Baker. Tots dos, com altres aventurers del segle XIX, van partir a la recerca de les fonts del Nil. No les van trobar, però les seves aportacions a la geografia –la descripció del llac Alberto o les cascades Murchinson– van fer que ell fos condecorat per la Royal Geographical Society i nomenat 'sir'. Els dos havien patit greus malalties tropicals i desafiat els mateixos perills al cor de l’Àfrica Negra –un hipopòtam va atacar la seva canoa en un tram de riu ple de cocodrils– però només Samuel Baker va obtenir el reconeixement acadèmic. Fins i tot, per no interferir en l’èxit social del seu marit, ella va renunciar a qualsevol tipus de protagonisme; i és que, de tornada a la 'civilitzada' Europa, les xafarderies van difondre que la parella havia viscut «en pecat» (cosa que va irritar la puritana reina Victòria). Samuel, després de la pèrdua de la seva dona, i camí de l’Àfrica, havia arrabassat Florence de les grapes d’un traficant d’esclaus (com a les pel·lícules). Durant anys van viatjar i van patir junts, i van contraure núpcies, en secret, una vegada a Anglaterra. La que per a molts era la personificació de l’escàndol, va ser –igual com Mary Kingsley– una de les grans exploradores de l’Àfrica.  

Dones revolucionàries

Una altra eminent aventurera és Mary Leakey. El seu nom no passa desapercebut per als estudiosos de l’evolució humana, però, comparada amb la gran projecció mediàtica del seu marit, sorprèn comprovar el gran desconeixement que existeix sobre aquesta dona. Louis Leakey portava excavant a Oldupai Gorge –Tanzània– des del 1931. Anava darrere l’empremta dels primers avantpassats de la humanitat; topava amb eines de pedra i amb els ossos dels animals que havien menjat, però ni rastre d’aquests artesans. Mary, una arqueòloga intrèpida, no només va revolucionar els conservadors colons anglesos amb els seus pantalons llargs, el cigarret a la comissura dels llavis i el seu comportament –es va casar amb Louis després d’un escandalós divorci–, sinó que va introduir grans dosis de mètode científic en el treball de camp. I, per a alegria de la parella, l’any 1959 van topar amb les restes de l’homínid fòssil que tant havia buscat el seu marit: el llavors anomenat 'Zinjanthropus boisei' o Trencanous (avui, 'Paranthropus boisei'). Els dos van conformar un tàndem impressionant, tot i que la figura de Louis centrés els articles i documentals de 'National Geographic'.

En la dècada dels 80 molts vam beure d’una sèrie de televisió que va revolucionar el món de la divulgació científica: 'Cosmos’. El conductor, i un dels creadors, va ser l’astrònom Carl Sagan. Les seves americanes de pana amb colzeres, i la sincera passió amb què ens va parlar de l’origen i evolució de l’Univers, la Terra i la vida són inoblidables. Ara bé, ¿sabem que va estar casat amb una gran eminència en el terreny de l’evolució biològica? Em refereixo a Lynn Margulis, membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i distingida amb la Medalla Darwin-Wallace, entre molts altres mèrits.

Notícies relacionades

¿Ha passat el cas invers? Tots hem sentit parlar de la química Marie Curie. Les seves aportacions a l’estudi de la radioactivitat són de sobres coneguts, i per això va ser guardonada, dues vegades, amb el Premi Nobel. En una època –fins i tot ben endinsat el segle XX– en què les dones no se les va valorar en el terreny de la investigació, tot llibre sobre història de la ciència va incloure 'madame' Curie en lletres majúscules. Tot i que el seu nom de soltera era Maria S. Skłodowska. En efecte, hi va haver un 'monsieur' Curie la trajectòria del qual és tan brillant com desconeguda per al gran públic; va ser, com la seva dona, un pioner en l’estudi de la radioactivitat i, per aquest motiu, van compartir el primer Nobel abans de morir en un desgraciat accident.

En definitiva, la fama de cònjuges il·lustres, unit a les desigualtats i als prejudicis socials, mai hauria d’eclipsar l’obra i les vides de les heroïnes i herois de la ciència.