CONTRAPUNT

Més ocupació de veritat i menys hores extres

Segons les dades de l'EPA, una 400.000 persones cada setmana treballen moltes més hores de les que cobren

2
Es llegeix en minuts
icoy36232533 camareros161110213432

icoy36232533 camareros161110213432 / DANNY CAMINAL

Fins i tot no fa gaire s’utilitzava el refranyer popular per resumir o exemplificar una situació que es pretenia denunciar, o advertir de determinats comportaments i les seves conseqüències. Amb Twitter ha canviat també aquest costum. Una de les fórmules que triomfa més a les xarxes és aquella que diu: dues notícies juntes s’entenen millor.

Doncs això és el que ha passat ambl’ocupació les dues últimes setmanes. Divendres passat el Govern va aprovar el pla d’ocupació jove 2019-2021 per a la formació i inserció laboral de menors de 30 anys, que pretén reduir la taxa d’atur juvenil fins al 23,5% i que 168.000 aturats menors de 25 anys s’incorporin al mercat laboral. L’altra notícia que ajuda a entendre millor la necessitat d’aquest pla és una mica anterior, de finals de novembre: la presentació d’un informe del gabinet econòmic de CCOO referit a les hores extres no pagades i l’absentisme laboral. Les seves conclusions més destacades, basades en dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’INE, són que les hores extres van arribar en el segon trimestre del 2018 al seu màxim en l’última dècada, 6,8 milions a la setmana. Amb l’agreujant que 364.000 persones no han percebut cap compensació per treballar aquestes hores de més, i 45.700 només han percebut una part del que els correspondria, ja sigui en forma de diners o de temps. Segons l’informe sindical, aquests tres milions d’hores extres no pagades equivaldrien a 74.700 llocs de treball, prop de la meitat de la xifra de joves que es pretén que s’incorpori al mercat de treball amb elpla d’ocupació juvenil.

Notícies relacionades

L’abús de les hores extres no només perjudica elstreballadors que es veuen obligats a fer-les, sinó que a més furta una part de l’ocupació que podrien ocupar altres persones, i és una estafa al conjunt de la societat: no tributen ni cotitzen els salaris que l’empresa hauria d’haver abonat. Cal tenir en compte la magnitud del fenomen. Una comparació sí que pot ser útil en aquest cas: els llocs de treball equivalents a llocs de treball de les hores extres no pagades serien com cinc vegades la plantilla de Seat, l’empresa privada de Catalunya més gran del sector industrial . I ningú se li ocorreria, si aquesta situació es donés en una sola companyia, que la Inspecció de Treball es quedés sense actuar. El gran problema és la seva atomització, però segur que si s’actua amb més contundència es rebaixarà. Els últims plans d’inspecció demostren la seva eficàcia per reduir l’ocupació en negre.

No és acceptable reduir plantilles, carregar costos a la Seguretat Social, i mantenir el mateix nivell de treball en una empresa a costa de no pagar la sobrecàrrega als que no han sigut acomiadats. Dit d’una altra manera, hi ha molt més treball i ocupació del que s’està pagant.

Temes:

Ocupació