Editorial

Revertir part de la reforma laboral

El preacord entre Govern i sindicats és un avenç per millorar la qualitat de l'ocupació a Espanya

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp43729514 madrid 13 06 2018  econom a   el presidente del gobierno re 180613112913

zentauroepp43729514 madrid 13 06 2018 econom a el presidente del gobierno re 180613112913 / JOSE LUIS ROCA

Govern i sindicats han fet aquest dijous un primer pas per derogar els aspectes més nocius de la reforma laboral del PP. La reunió de la Taula del Diàleg Social s’ha saldat amb un preacord que és un avenç en la bona direcció. En una legislatura complicada, amb els pressupostos pendents d’aprovar, l’Executiu de Pedro Sánchez no ha oblidat un dels seus cavalls de batalla mentre el PSOE va estar en l’oposició, tornar als treballadors la seguretat laboral que van perdre el 2012.

Derogar aquella llei del PP va ser una de les promeses electorals de Sánchez. Una vegada en el Govern, amb el PSOE en minoria parlamentària, el pragmatisme va obligar a rebaixar les pretensions. Es va parlar d’un canvi a dues velocitats, això és, modificar en el curt termini els aspectes més lesius de la norma, i deixar per a més endavant un nou Estatut dels Treballadors. El preacord d’aquest dijous s’emmarca dins d’aquesta estratègia.

Una de les primeres mesures serà la recuperació de la ultraactivitat dels convenis. El Govern de Rajoy va suprimir aquest concepte, cosa que va torpedinar les negociacions laborals, ja que deixava indefensos els treballadors quan vencia el seu conveni d’empresa (al donar via lliure a l’empresari per aplicar unilateralment el conveni sectorial). Aquest desequilibri de forces ha alimentat la degradació de les condicions dels treballadors, pel que s’ha de corregir com més aviat millor.

Aquesta i altres de les mesures –com regular el control de les hores extres– ajudaran a millorar la qualitat de l’ocupació a Espanya. No n’hi ha prou amb reduir la taxa d’atur si darrere de les estadístiques s’hi amaguen llocs de treball i sous precaris.

La patronal es va afanyar a expressar la seva indignació, però l’Executiu s’ha compromès a tirar endavant aquestes propostes, i té la negociació política avançada, fins i tot amb forces antagòniques en altres àmbits, com el PDECat.

El Ministeri de Treball, amb Magdalena Valerio al capdavant, ha mostrat la seva voluntat de posar fi a la precarització, no només amb bones paraules, sinó amb fets. Aquí hi ha el Pla de Xoc per l’Ocupació Jove, dotat amb 2.000 milions d’euros, o la pujada del salari mínim interprofessional a 900 euros, que s’aprovarà en el Consell de Ministres del pròxim dia 21 a Barcelona. La derogació de part de la reforma laboral, via reial decret, arxivarà una de les normes que més mal han fet a la qualitat de l’ocupació a Espanya.