EL TEXT I LA TEXTA
Prehistòrica hemeroteca
zentauroepp47036737 mas periodico ilustracion de leonard beard190220173749
Entre els periodistes més incisius s’ha posat de moda utilitzar l’hemeroteca per posar de manifest les contradiccions en què cauen tantes vegades els polítics. Tot i que en principi semblava una bona idea, el cert és que, a la pràctica, no serveix per a res. La persona qüestionada per les seves opinions passades fa un gir argumental i justifica el seu canvi d’actitud en només cinc segons: “La situació no és la mateixa”; “Continuo pensant igual, el que ha canviat és l’escenari”, i altres sortides del conflicte que solen resultar, per desgràcia, victorioses a ulls dels seus fans.
Crec, sincerament, que s’hauria de deixar d’utilitzar l’hemeroteca amb els polítics, que sempre s’escapen amb astúcia, i començar a aplicar-nos-la a nosaltres mateixos. No als votants; parlo de la humanitat sencera.
¿Potser no hem canviat des que, fa dos milions d’anys, l’‘Homo sapiens’ va començar a fer de les seves en aquella Àfrica antiga? Enfrontar-nos als nostres canvis d’opinió i d’hàbits podria donar motiu per a la reflexió profunda. Una Ana Pastor, elegida entre els milions de periodistes del món, hauria de fer seure al seu plató de televisió un representant de l’espècie humana i sotmetre'l a l’hemeroteca més dura de la història.
Allà hi hauria, el periodista i l’ésser humà, cara a cara. No tenim vídeos de la prehistòria perquè l’humà, empassant-se saliva, expliqués les inquietants contradiccions en què ha anat caient mil·lenni rere mil·lenni, però per sort comptem amb una versió intel·lectual del vídeo: la prova científica.
L’Ana Pastor mundial aniria donant pas a arguments científics que confirmarien el nostre vaivé intel·lectual. “Vostè, humà, ara diu que estima el diàleg i valora el respecte al diferent, però miri el que va passar fa 200.000 anys, ja fora de la mare l’Àfrica». I, llavors, un paleoantropòleg, com si fos un col·laborador astut, mostraria els últims articles científics en què es parla de la relació entre sàpiens i neandertals. “¿Què ens ha de dir, humà? L’hemeroteca no menteix. ¡Miri vostè quines coses feia!”. Sens dubte, la resposta de l’humà, com la del polític davant de situacions anàlogues, seria: “Bé, tingui en compte, Ana, que la situació ha canviat, però jo continuo sent essencialment el mateix. El meu ADN és ‘sapiens’ i en això no hi ha hagut variació”.
Notícies relacionadesDoncs això, que l’hemeroteca no serveix per a res; tan sols per responsabilitzar dels nostres canvis els altres, cosa que a l’‘Homo sapiens’, certament, se’ns dona bastant bé.