Crida al ciutadà
França i el gran debat nacional
El president Macron ha iniciat un camí nou i arriscat, però que pot servir per enfortir la democràcia i suscitar l'exemple en altres països
francia
Arran de les multitudinàries i persistents manifestacions dels coneguts com a ‘armilles grogues’,el Govern francès, a iniciativa del president Macron, ha iniciat l’anomenat gran debat nacional, dirigit als francesos residents a França i a l’estranger. Aquests últims són gairebé dos milions i al nostre país n’hi ha gairebé 90.000 d’inscrits en els registres dels consolats.
Aquest gran debat nacional gira al voltant de quatre grans temes: fiscalitat i despesa pública, organització dels serveis públics, transició ecològica i democràcia i ciutadania.
Un nou pacte econòmic i social
El mètode per aconseguir l’opinió dels francesos sobre aquests temes consisteix, primer, a mantenir unes reunions del mateix president Macron amb centenars d’alcaldes que presenten i defensen les seves propostes; segon, a organitzar reunions per tot el territori, ja sigui pels mateixos alcaldes o de manera voluntària pels mateixos ciutadans, i a l’estranger, utilitzant els organismes presents a cada país com ara diputats, consolats, institucions culturals i empresarials i associacions. I tercer, a través de qüestionaris ‘online’ disponibles en el lloc web https://granddebat.fr/
Els mitjans desplegats per obtenir l’opinió dels francesos en aquest gran debat nacional són d’una amplitud mai vista en aquest país i mobilitza mitjans humans i tècnics considerables. En el calendari previst, les consultes han d’acabar-se a mitjans de març i han de portar a partir del mes d’abril a unes anàlisis quantitatives i qualitatives que han de conduir a un nou pacte econòmic i social.
De moment, s’han fet reunions maratonianes entre el president Macron i els alcaldes de diferents regions del país. Aquest mateix president, en mànigues de camisa, ha potenciat la seva imatge de proximitat i d’atenció als seus interlocutors.
Aquesta operació sense precedent, que té molt de democràcia directa, però sense caràcter explícitament vinculant, comporta determinats riscos i desafiaments. El primer és el nivell de participació perquè les propostes siguin representatives de l’opinió dels ciutadans. A la diferència dels coneguts sondejos no hi ha una selecció de mostra i la validació de les respostes serà un element clau per a la credibilitat de la consulta. A tall de respostes, alguns ‘armilles grogues’ han distribuït el seu propi qüestionari.
Enfortir la democràcia
El segon és la complexitat de l’explotació de les respostes i s’espera la demostració de la capacitat tecnològica de les empreses i dels organismes francesos. Es tracta d’analitzar centenars de milers de qüestionaris i de propostes presentades en les diferents reunions locals organitzades. Tercer, i potser el més significatiu, és saber quin ús es farà amb totes aquestes propostes.
Notícies relacionadesA la meitat del mandat del president Macron i del seu Govern amb un programa aprovat per l’elecció en sufragi universal és poc probable que aquest programa sigui substituït per les conclusions del debat nacional, però hauran de tenir-se en compte per a algunes mesures o orientacions sota pena de soscavar la credibilitat dels dirigents d’aquest país veí. L’oposició, tan progressista com conservadora, no ha faltat per remarcar aquesta paradoxa. Per exemple, en el tema de la fiscalitat, si la supressió del famós impost sobre les fortunes és sol·licitada en el gran debat per restablir-se, ¿què farà el Govern que ha propiciat la seva supressió com a part del seu programa electoral? D’altra banda, en el tema de l’organització del territori, si els ciutadans proposen la supressió d’una baula com a departament amb l’objecte d’afavorir la descentralització i dona més poder de decisió a les regions, ¿serà capaç el Govern, en un país tan centralitzat com França, d’adoptar un model com Alemanya o Espanya?
Amb aquest gran debat nacional, el president Macron ha iniciat un camí nou i arriscat, però que pot servir per enfortir la democràcia i suscitar l’exemple en altres països. França va iniciar la famosa Revolució que va marcar un canvi al món, ¿que potser el gran debat nacional serà un altre canvi? Haurem d’estar atents als esdeveniments en els pròxims mesos.