Contaminació del medi ambient

En el futur, ¿voldran beure aigua?

En algunes fonts ja s'ha prohibit el seu consum per la contaminació per nitrats, vinculada als purins que produeix l'expansió porcina, la cria industrial de porcs en macrogranges

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp10431977 geo105 tetovo  macedonia  28 04 09 un cerdo se asoma entre l190330134700

zentauroepp10431977 geo105 tetovo macedonia 28 04 09 un cerdo se asoma entre l190330134700 / GEORGI LICOVSKI

En algunes escoles del Prepirineu d’Osca, les nenes i els nens tenen una prohibició. Prohibit beure aigua de la font del pati. En moltes de les fonts de la comarca d’Osona, com la Font de Cassanell, a Taradell; la Font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà i la Font Salada, a Gurb, també hi brolla aigua altament contaminada. La contaminació és per un excés de nitrats que, per exemple, pot causar metahemoglobinèmia o síndrome de nadó blau que en nounats i dones embarassades provoca falta d’oxigen a la sang.

Nivells 10 vegades més elevats

I aquesta contaminació no deixa de créixer. Si el 2013 a Catalunya el 34% delsaqüífers que proveeixen d’aigua la població superaven el límit de nitrats permès per l’Organització Mundial de la Salut (50 mil·ligrams per mil·lilitre), el 2016 ja havíem arribat fins al 41% dels aqüífers. Els nivells de les fonts d’Osona assenyalades anteriorment, com ja va ser denunciat el passat 20 de març pelGrup de Defensa del Ter, se situen per sobre de 350 mil·ligrams, arribant fins i tot als 456 mil·ligrams, gairebé deu vegades més de les pautes establertes per l’OMS.

Mentrestant, unes 30.000 persones moren a l’any a Euopa per infeccions bacterianes que fins ara tenien un tractament segur i senzill, l’ús d’antibiòtics, però que actualment no es poden combatre per què s’han fet resistents als esmentats medicaments. De nou l’OMS adverteix que en poques dècades, en l’àmbit mundial, moriran anualment uns deu milions de persones per aquesta causa.

Una de les causes principals dels dos problemes, contaminació de l’aigua i aparició de superbacteris és la mateixa: el creixement incessant de la producció intensiva de porcs en macrogranges per a la seva cria industrial. Tantíssims porcs que anem engreixant fan impossible una gestió adequada dels seus purins que, com hem vist, acaben infectant els aqüífers que proveeixen d’aigua a la població. Resoldre el problema d’engreixar-los  en granges on els animals són amuntegats amb la incorporació d’antibiòtics, "de vegades de forma rutinària, als pinsos, fins i tot quan els animals ja estan sans, per mirar d’evitar infeccions i que els animals engreixin més ràpid", contribueix, com incideix un informe de l’OMS de novembre de l’any passat "a la propagació de la resistència antimacrobiana, ja que els patògens resistents passen al medi ambient a través dels rebutjos animals i el vessament de l’explotació".

Notícies relacionades

Davant els problemes sanitaris esmentats, tot el que es fa és revisar normatives per aconseguir una millor gestió dels purins o de l’ús dels antibiòtics. I resulta impossible d’entendre. Són tantíssimes les repercussions d’aquesta política d’afavorir l’expansió de la cria industrial de porcs –desaparició de les petites granges amb models sostenibles, importació massiva de soja d’altres continents, producció de gasos responsables del canvi climàtic, etcètera– que cal que ens preguntem: ¿Quan posarem un límit a l’aparició de més i més i més macrogranges de porcs?

Perquè no es prohibeixi beure de les fonts cal prohibir aquesta expansió porcina.