LA CLAU

Robots abans que polítics

Un de cada tres enquestats europeus confessa que preferiria que fos una màquina, abans que una persona, la que guiés el rumb del país

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47616813 pedestrians walk past placards featuring britain s prime min190403160540

zentauroepp47616813 pedestrians walk past placards featuring britain s prime min190403160540 / TOLGA AKMEN

Al Regne Unit, un de cada tres enquestats confessa que preferiria que fos una màquina, abans que una persona, la que guiés el rumb del país. I un percentatge igual es registra a Alemanya i als Països Baixos. La decepció actual dels ciutadans amb la classe política és tan elevada que impulsa els populismes al poder a mig món. I arriba fins al punt de generar més volença per un robot que per Theresa May.

La  tendència la recull la primera edició de l’European Tech Insights 2019 d’IE University, un informe que dona llum sobre l’impacte de la tecnologia en el futur de la democràcia representativa a Europa. De forma paradoxal, els mateixos europeus que prefereixen una màquina a un ésser humà consideren que la gestió de les noves tecnologies és un dels reptes més grans als quals s’enfronten els dirigents de la UE en els àmbits laboral, ètic i social. Temen, sobretot, que el seu lloc de treball desaparegui per l’impacte de la disrupció tecnològica i que no se’ls eduqui per poder continuar sent necessaris en el mercat laboral.

Notícies relacionades

La realitat és que en un context complex a Europa, amb un risc elevat d’un 'brexit' sense acord i un qüestionament general de l’ordre liberal, l’agenda política hauria de prioritzar la gestió de la revolució tecnològica. Al contrari, la coordinació dels governs per decidir les regles del joc, determinar quins llocs de treball perillen, quina educació serà necessària per mantenir les persones empleades, quina fiscalitat s’aplicarà o no a la tecnologia i quines línies vermelles es determinaran en la interacció amb els robots és gairebé inexistent.

En un recent seminari de la Fundació Rafael del Pino a Oxford sota la batuta de Manuel Muñiz, degà d’IE School of International Relations, es va concloure que els reptes als quals s’enfronta el sistema polític davant de la disrupció tecnològica són enormes. El més clar és que es tiri més llenya al foc dels populismes i s’aprofundeixi en la desafecció. La bona notícia és que encara som a temps d’aturar-ho. 

Temes:

Brexit