SONDEIG DEL GESOP
Socialistes a l'alça
Des de la convocatòria de les eleccions generals del 28 d'abril, el PSOE ha millorat les seves expectatives que se situen, avui, al voltant del 30% dels vots i dels 130 escons
Propers a l’inici de la campanya, els socialistes surten amb un avantatge clar per obtenir la victòria a les eleccions generals del dia 28. Des de la convocatòria, han millorat les seves expectatives que se situen, avui, al voltant del 30% dels vots i dels 130 escons. El PSOE és el que compta amb una fidelitat més gran entre els seus votants i aconsegueix atreure vots de pràcticament totes les formacions, especialment d’Unides Podem i de l’abstenció. Pedro Sánchez és el polític més ben valorat i el preferit, amb diferència, com a pròxim president. A més, els votants socialistes són els més satisfets amb el seu líder, una dada molt rellevant tenint en compte que la valoració de Sánchez solia ser més modesta entre els seus del que ho era la de Rivera o Casado entre els votants de Ciutadans o el PP, respectivament.
Les altres formacions, el PP, Cs i UP, tenen en comú una inestabilitat més gran en el seu electorat: una fidelitat que ronda el 40%, transvasaments importants cap a altres partits i un grau d’indefinició elevat. Els populars cedeixen vot sobretot a Vox i Cs i un 30% del seu electorat de moment no es defineix. El PP, que podria perdre una cinquantena d’escons, millora lleugerament les seves expectatives respecte al febrer perquè ha reduït notablement la transferència de vot cap a Vox. En la confrontació amb Ciutadans, els populars tenen a favor la força de l’experiència, i Cs, la del seu líder. De fet, Rivera agrada gairebé tant com Casado entre els votants del PP.
Ciutadans millora els seus resultats del 2016 però, si no ho canvia la campanya electoral, el seu creixement serà modest. La fidelitat del seu electorat no arriba al 40% i perd vots a parts iguals cap al PP i el PSOE, tot i que la principal fuga de vots és cap a Vox. Possiblement aquest és el principal escull d’aquesta formació, que ha perdut la centralitat que tenia fa un any, quan les enquestes li atorgaven la possibilitat, fins i tot, de la victòria. Gairebé el 50% dels seus electors diu que encara té dubtes sobre a qui acabarà votant i és rellevant comprovar que el dubte més habitual és entre votar Cs o el PSOE.
Unides Podem comença la campanya electoral amb una fidelitat baixa i una transferència de vot molt important cap al PSOE, pràcticament en exclusiva. Després de Ciutadans, és el partit amb un percentatge més alt de votants que té dubtes, sobretot entre UP i el PSOE. Pablo Iglesias s’ha debilitat entre els seus votants i és el candidat que obté la valoració més baixa dins del seu propi electorat, que es divideix entre Sánchez i Iglesias quan se li demana a qui preferiria com a president.
Vox ha perdut part de l’empenta inicial, tot i que entraria amb força al Congrés, però de forma més moderada del previst fa dos mesos. Amb tot, hi ha una part dels indecisos del PP i de Ciutadans que podrien prendre aquesta opció.
En definitiva, el punt de partida de la campanya mostra unes tendències clares per a cada una de les principals formacions respecte al 2016. Les sorpreses que s’esperen, en tot cas, afectaran la seva magnitud. Una altra cosa és la governabilitat, que no es preveu fàcil, i que, en bona mesura, dependrà de l’avantatge final que el PSOE obtingui sobre els seus rivals.
Unides Podem Pablo Casado Ciutadans Eleccions generals PP - Partit Popular PSOE Pablo Iglesias Albert Rivera Pedro Sánchez Enquesta GESOP