La clau
La Misery a Desembarcament del Rei
Els lectors no tenen dret a exigir als escriptors finals a mida
Almenys un milió de persones no han necessitat veure aquesta matinada l’últim capítol de ‘Joc de Trons’ per saber que no els agradava el desenllaç de la sèrie. És el nombre de persones que van secundar una iniciativa a Change.org perquè HBO torni a rodar la vuitena temporada, se suposa que al seu gust. No només arribaven a aquesta conclusió sense haver vist l’última entrega, sinó que es creien amb el dret de dir-los als creadors com havien de desenvolupar la seva obra. Són com Annie Wilkes, la protagonista de la novel·la 'Misery', de Stephen King. L’Annie manté segrestat a casa seva Paul Sheldon, el seu escriptor favorit, amb una màquina d’escriure i un munt de folis en blanc, fins que escrigui una novel·la amb la qual revertir la decisió de l’escriptor de matar la Misery al seu últim llibre. Més d’un segrestaria George R. R. Martin a la seva casa perquè acabés d’una vegada els dos llibres que li falten a la seva 'Cançó de gel i foc'.
Arthur Conan Doyle li va passar una cosa semblant. L’escriptor va decidir donar una mort èpica a Sherlock Holmes, si bé una mica precipitada des del punt de vista de construcció de la trama, senyal del seu embafament: una caiguda lliure a les cascades de Reichenbach abraçat al seu arxienemic, Moriarty. La seva decisió va ocasionar tal furor entre els seus lectors que Doyle va haver de ressuscitar Holmes. No hi havia llavors xarxes socials, però no per això el pes dels fans irats era menor: entre qui va trolejar Doyle perquè tornés la vida al detectiu es trobava la seva pròpia mare.
'Joc de Trons’, la Misery de Sheldon i les aventures de Holmes són fulletons. Els seus lectors hi inverteixen temps i emocions, i poc importa el que escriguin els seus autors o la coherència dels seus arcs narratius: els seus personatges volen lliures. Però aquest fet no justifica que els lectors s’arroguin el dret d’exigir altres finals, a l’estil Annie Wilkes. Els 'haters' del final de 'Joc de Trons’ poden consolar-se amb la idea que aviat un algoritme basat en els seus tuits podrà escriure històries a la seva mesura. Llavors segur que Daenerys és angelical i Holmes s’agafa a una branca mentre veu com Moriarty es precipita al buit. Serà el triomf d’Annie Wilkes.