El desenvolupament de la telefonia 5G
5G, una cursa de fons
El pas que ha fet Vodafone és només el punt de partida de la tecnologia 5G i el millor encara està per arribar en els pròxims anys
zentauroepp48573401 vodafone190610204232 /
Aquesta setmana Vodafone ha anunciat juntament amb el fabricant Huawei el llançament de la seva xarxa 5G, i s’ha convertit en el primer desplegament precomercial de la tecnologia al nostre territori i a Europa. La xarxa 5G començarà a funcionar aquest dissabte 15 de juny a sis ciutats principals (Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga, Bilbao i València) i permetrà oferir velocitats de descàrrega de fins a 1 Gbps inicialment i de fins a 2.2 Gbps a finals d’any, fet que suposarà multiplicar per deu la capacitat actual de la xarxa 4G. En una segona fase del desplegament també s’incorporaran altres ciutats com Saragossa, Vitòria, Sant Sebastià, la Corunya, Vigo, Gijón, Pamplona, Logronyo i Santander, la qual cosa permetrà incrementar el nombre d’usuaris de la xarxa.
A nivell tècnic, el desenvolupament que ha fet Vodafone és del tipus no autònom, és a dir, la xarxa 5G es desplega juntament amb la xarxa 4G existent, de manera que només s’utilitza la tecnologia 5G per a la descàrrega de dades a gran velocitat, mentre que la transmissió de veu i la mateixa senyalització de la xarxa utilitza la tecnologia 4G. Per fer-ho possible la companyia va llicenciar 90 MHz a la banda de 3,7 GHz per a un període de 20 anys i un cost total de 198,1 milions d’Euros en la subhasta que el Ministeri d’Economia i Empresa va dur a terme l’any 2018.
Però malgrat la novetat que suposa, el desplegament de la xarxa 5G estarà limitat a zones cèntriques, parcs tecnològics o zones universitàries amb l’objectiu de dur a terme pilots que permetin validar el funcionament de la tecnologia i les seves aplicacions (Internet de les Coses , Vehicle Connectat, Realitat Augmentada, etc.). A més, de moment només podran disfrutar d’aquesta tecnologia aquells usuaris de la companyia que disposin de terminals d’última generació (per exemple, Samsung Galaxy S10, LG V50 ThinQ o Xiaomi Mi MIX 3), i que tinguin contractada la tarifa de dades il·limitada total (50 € / mes, IVA inclòs), ja que sinó la velocitat de descàrrega efectiva serà limitada a 2 Mbps o 10 Mbps malgrat disposar del dispositiu adequat i de cobertura 5G.
En paral·lel, la tecnologia 5G continua el seu procés d’estandardització i es preveu que estigui completada durant el primer trimestre de l’any 2020. Segons l’associació internacional encarregada d’aquest procés (3GPP), la nova versió inclourà els detalls de funcionament d’un altre tipus de desplegament (autònom), la qual cosa permetrà incrementar l’eficiència i simplificar la implantació de la xarxa, així com augmentar la capacitat de transmissió de dades dels dispositius mòbils fins als 10 Gbps.
Una vegada tancada l’especificació els fabricants de dispositius i els operadors podran completar el desenvolupament dels nous productes i començar a testejar en desplegaments precomercials, cosa que s’espera que passi a finals de l’any 2020 o principis de l’any 2021. Podem dir, doncs, que aquest desplegament és només el punt de partida de la tecnologia 5G i el millor encara està per arribar en els pròxims anys.
Competició
Sorprèn, doncs, que Vodafone hagi decidit anticipar-se als seus principals competidors, Movistar i Orange, tenint en compte que el desenvolupament de la tecnologia 5G és una cursa de fons i no de velocitat. Potser aquesta decisió respon a l’objectiu de posicionar-se tecnològicament i a nivell de màrqueting, igual com va fer Orange amb la tecnologia 4G l’any 2013, per intentar recuperar part de la quota de mercat que la companyia ha perdut l’últim any a causa de les ofertes de serveis integrats (telefonia, televisió i dades) de les altres operadores. Segons les dades que ofereix la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) en la seva pàgina web, entre els anys 2018 i 2019 Vodafone va perdre un 1% de la quota de mercat en serveis de telefonia mòbil i de banda ampla mòbil malgrat que aquests mercats van créixer un 2% i un 3,5%, respectivament.
Notícies relacionadesPer tant, de cara als pròxims anys haurem d’estar atents a tres aspectes principals de l’adopció de la tecnologia 5G. En primer lloc, s’haurà de veure com funcionen aquests desplegaments precomercials, ja que del seu èxit dependrà la percepció que tenen els usuaris de l’empresa que els proporciona el servei. En segon lloc, haurem de veure les expectatives amb què el reben els usuaris, especialment tenint en compte que la tecnologia 4G cobreix bona part de les necessitats de comunicació actuals i els casos d’ús de la tecnologia 5G encara s’estan treballant. Finalment, també haurem de veure com reaccionen les empreses de la competència, principalment Movistar i Orange, ja que esperar a fer el desplegament de la tecnologia 5G una vegada estigui consolidada els pot donar un avantatge competitiu a nivell tecnològic i econòmic que vagi més enllà de les campanyes de màrqueting constants en les quals ens hem acostumat a viure.
*Professor i investigador del grup Wireless Networks de la UOC.