Anàlisi

El que ha mostrat la sentència de 'la Manada'

Hem guanyat totes, amb el pòsit agre d'una lluita llarga carregada d'amargors

2
Es llegeix en minuts
undefined48729978 spain s supreme court judges andres martinez arrieta  c   an190621153716

undefined48729978 spain s supreme court judges andres martinez arrieta c an190621153716 / CHEMA MOYA

A la fi hi ha justícia.

NO és abús, és violació.

El Suprem és rotund en la seva sentència. Parla d’error en la qualificació jurídica, d’intimidació, de l’absència de consentiment i que ella es va haver de sotmetre davant de “l’angoixa i intens aclaparament que la situació li va produir”. Un cas que mostra l’important que és anomenar a les coses pel seu nom, ara que alguns partits estan interessats en desmuntar els nostres drets i conceptes. Nomenar a la violació, violació; i als violadors, violadors. Sense atenuar una mica els seus fets.

El cas ha mostrat les greus assignatures pendents que queden.

Una, la justícia patriarcal. L’últim any, diverses sentències de violència de gènere de l’alt tribunal han marcat el bon camí, però arribar-hi no és fàcil. És un acte de resistència absolut. Abans, una víctima es troba amb la falta de formació de molts agents jurídics. Amb la presència de magistrats masclistes que condemnen la víctima, i totes les dones, i alliberen de la seva responsabilitat els agressors. Com aquell jutge que veia una pel·lícula porno i “gresca sexual” en una violació. Aquesta sentència del Suprem NO significa que la justícia no sigui ja patriarcal, com alguns llestos diuen. Significa que abans d’arribar al Suprem hi continua havent en la justícia aquest masclisme que es val d’estereotips, que revictimitza i que no reconeix la violència sexual. Això és un perill.

Avui la fiscal ha posat sobre la taula un altre punt clau per a nosaltres. Podem sortir d’oci i de festa sense ser qüestionades. Ha expressat que “parlar a un banc” o “fer-se un petó” no té “cap transcendència”. El missatge de la fiscal és el que s’ha d’assimilar. Fer-se un petó, prendre una copa, riure o parlar amb un noi no justifica les violacions. Tenim dret a divertir-nos perquè divertir-se no és delicte. Agredir, sí.

Si alguna cosa ha demostrat també aquest cas és la quantitat de masclisme que queda per combatre. Aquells que van menystenir del patiment, masclistes que es van burlar de les feministes o que van desautoritzar a jutges que assenyalaven l’error d’aquesta sentència. Hem guanyat totes, amb el pòsit agre d’una lluita llarga carregada d’amargors.

Notícies relacionades

Per arribar a avui han passat tres anys. Tres anys d’assenyalar la víctima i la seva família, d’un desgast emocional intens, de travetes per recuperar-se de les seqüeles, d’una vida exposada davant de tots. Temps perdut i dolor de més, aquest el resum que hi ha darrere d’aquesta sentència. Ella podria haver-se estalviat molt patiment si no hagués sigut per aquells primers jutges. I hauria sigut molt fàcil si Espanya, com altres països, per llavors ja hagués aplicat el que ens demana el Conveni d’Istanbul amb la reforma del Codi Penal.

Finalment, un missatge a tots els violadors: les vostres fantasies sexuals són agressions i són delictes. NO és NO i l’absència de SÍ també és NO. A partir d’ara la sentència estableix jurisprudència. Teniu els dies comptats. No busqueu més excuses. Que la vergonya, l’estigma i la presó caigui sobre vosaltres.