A peu de carrer

Un estiu per a tothom

Tots els nens i nenes, sigui quina sigui la situació econòmica de les seves famílies, han de poder disfrutar de les activitats de lleure durant les vacances escolars

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46207120 soc fundesplai190620143341

zentauroepp46207120 soc fundesplai190620143341

Un cop acaba el curs escolar, comença el temps de les colònies, els campaments i els casals d’estiu. Aquestes no són només unes activitats de vacances. Són experiències educatives úniques i singulars, que ajuden als infants a  créixer integralment. Són activitats de gran valor pedagògic que fomenten l’amistat, l’autonomia, la participació i la convivència. També valors com la solidaritat, la iniciativa i el respecte al medi ambient.  A més d’aquest innegable valor educatiu, per a moltes famílies les activitats d’estiu esdevenen una eina imprescindible per fer possible la necessària conciliació entre la vida familiar i laboral.

A Catalunya tenim la sort de gaudir d’una extensa xarxa d’entitats sòcio-educatives amb una llarga experiència en la organització d’aquestes activitats d’estiu. Només des de Fundesplai, i sota el lema “Encerta l’Estiu-Un estiu per a tothom”, organitzem més de 1.300 tandes, entre colònies, casals, camps de treball i colònies per a famílies, amb més de 72.000 places. 

A més d’oferir activitats de gran qualitat, la campanya també posa l’accent en sensibilitzar i buscar recursos per  garantir l’equitat. A fer possible que tots els infants, sigui quina sigui la situació econòmica de les seves famílies, puguin gaudir de les activitats de lleure a l’estiu.

De la mateixa manera que durant el curs l’escola garanteix la igualtat d’oportunitats, el temps lliure es pot convertir en un espai d’exclusió. Per això, des de Fundesplai fem una crida a les administracions, empreses, entitats i particulars a posar els recursos necessaris per fer possible el dret a un estiu per a tothom.

De la mateixa manera que durant el curs, l’escola garanteix la igualtat d’oportunitats, el temps de lleure pot esdevenir un espai d’exclusió. Per això, des de Fundesplai fem una crida a les administracions, empreses, entitats i particulars a posar els recursos i ajuts necessaris per a fer possible el dret a  “Un estiu per a tothom”.

Notícies relacionades

Després de molts anys d’experiència, a Fundesplai hem constatat que els infants i joves que es troben en situació vulnerable, i que participen en les activitats d’estiu gràcies a les ajudes atorgades, es beneficien d’espais socioeducatius preventius, que els permeten, a més de gaudir d’unes vacances divertides, desenvolupar tot tipus de competències i habilitats socials saludables que els seran d’utilitat per a tota la vida.  El coneixement de l’entorn, la possibilitat de relacionar-se entre iguals, l’afectivitat, els recursos i estímuls positius, així com les estratègies  d’acompanyament permeten treballar amb els infants i joves des d’un enfocament preventiu, de transformació i de justícia social.

En resum, a banda del valor educatiu i de conciliació, les activitats d’estiu i les entitats sòcio-educatives que les porten a terme, són la bastida sobre la qual es construeixen les estratègies per combatre la desigualtat d’oportunitats en la infància durant els mesos de vacances escolars. En aquest sentit, cal recordar i insistir en la idea de que cal invertir més en infància. Durant tot el curs i, òbviament, també a l’estiu. No neguem que en els darrers anys s’ha avançat molt. En alguns municipis més que en d’altres. Però en un context en el qual, i segons l’índex AROPE de l’INE-Idescat 2017, el 29,5% dels infants de Catalunya viuen en risc de pobresa, cal donar encara moltes passes endavant. I, sobretot, no donar cap pas enrere.

Temes:

Vacances Nens