2
Es llegeix en minuts
Vista de la selva amazònica desforestada convertida en un camp preparat per sembrar-hi soja, a l’estat de Mato Grosso (Brasil).

Vista de la selva amazònica desforestada convertida en un camp preparat per sembrar-hi soja, a l’estat de Mato Grosso (Brasil). / REUTERS / PAULO WHITAKER

Arriba la calor i les multinacionals de l’alimentació despullen els seus interessos, guanyar tots els mercats. Atentes com estan a les noves tendències alimentàries es llancen als gelats vegans, és a dir, gelats que substitueixen la proteïna de llet per altres proteïnes d’origen vegetal. Unilever, amb la seva marca Frigo, publicita els seus gelats vegans amb proteïna de pèsol o de soja. Fa uns mesos, Nestlé –juntament amb Unilever, les grans líders de la importació de l’oli de palma– va presentar les seves hamburgueses veganes. Hamburgueses amb gust de carn amb soja com a ingredient principal.

El vegetarianisme i el veganisme són hàbits alimentaris gens reprotxables, al contrari. L’abús en les dietes actuals de carn produïda industrialment és una de les grans causes de la crisi climàtica que ningú discuteix, tot i que ningú sembla fer res, políticament parlant. El recolzament al creixement de macrogranges de porcs al nostre territori demostra aquesta permissivitat.

Si aquests hàbits vegans els deleguem a les multinacionals i els globalitzem, les conseqüències, ¿són acceptables? Perquè us pregunto, ¿heu vist camps de soja a Catalunya? ¿A l’Estat espanyol? ¿A Europa? De fet, ¿en reconeixeríeu el cultiu? ¿Van menjar soja els nostres avis? I el que més em preocupa, ¿com resoldran dues o tres multinacionals tant aprovisionament de soja?

La resposta ja la coneixem, perquè la ramaderia industrial que volem evitar també és demandant de soja. De fet la principal demandant ja que tots els porcs, gallines o vaques criats en règim carcerari –que són milions– s’alimenten de soja arribada dels Estats Units, el Brasil i l’Argentina. Extensions immenses de monocultiu de soja genèticament modificada per Monsanto (ara Bayer) per poder ser fumigada amb glifosat, l’herbicida originalment de Monsanto que està costant a Bayer milionàries condemnes judicials pels seus efectes cancerígens.

Notícies relacionades

Fins ara, la soja dels nous gelats o hamburgueses citats no apareix com a soja transgènica a l’etiquetatge. Fins avui. Des d’aquest mes de maig, la companyia Impossible Foods, líder als EUA a la producció d’hamburgueses veganes i que compta amb finançament de Google i Bill Gates, ha decidit obrir les portes a la soja Monsanto. Com explica el mateix CEO de l’empresa, Pat Brown, “la creixent demanda de la Impossible Burger està superant el subministrament disponible d’ingredients de soja no transgènica de cultiu nacional. Hem buscat l’opció més segura i ambientalment responsable que ens permeti escalar la nostra producció i proporcionar la Impossible Burger als consumidors a un cost raonable. I el guanyador inequívoc va ser la soja transgènica”

Felicitem-nos per la nova consciència alimentària, però busquem les respostes en el marc de les nostres cultures alimentàries i el que ofereix la nostra agricultura i ramaderia ecològica i de proximitat. Ho feien molt bé les nostres àvies i avis.

Temes:

Alimentació