A peu de carrer
Motius per celebrar i vigoritzar la democràcia
Els drets humans han de ser principis rectors d'inexcusable compliment que estiguin per sobre de qualsevol debat polític
mbenach21603379 jlx15 naciones unidas 20 02 2013 nadine heredia esposa d171016191251 /
El Dia Internacional de la Democràcia que celebrem aqyest diumenge i que va ser proclamat per l’ONU l’any 2007 ens dona l’oportunitat per examinar l’estat de la Democràcia al món i constata la voluntat de les Nacions Unides, perquè la democràcia, com a valor universal basada en la voluntat dels pobles, s’estengui i consolidi a nivell global.
A la Declaració Universal dels Drets Humans aprovada al 1948 per l’Assemblea General de l’ONU, es recull la visió iusnaturalista i lliberal dels drets fonamentals, com expressió de facultats intrínseques de tot ésser humà que emanen de la pròpia naturalesa del mateix, i pel simple fet del seu naixement. En aquest sentit, i tal i com es recull a la Sentència del 14 de juliol de 1981 del nostre Tribunal Constitucional, aquell ideal comú de tots els pobles es construeix sobre principis universals sobre els que s’inspira l’ordenament jurídic, com ara la igualtat, la llibertat, la justícia i el pluralisme polític, essent els drets fonamentals “les seves grans realitzacions”. Estem parlant del dret a la vida, a la integritat física i moral, a la llibertat ideològica, religiosa i de culte, dret a l’honor, a la inviolabilitat del domicili, als drets de reunió i associació, per citar alguns exemples.
Drets humans
Als drets fonamentals, s’uneixen una altra generació de drets econòmics, socials i culturals, que s’han anat desenvolupant a les democràcies modernes al llarg dels darrers 70 anys, amb la finalitat d’establir garanties, quant al respecte de l’esfera privada de l’individu davant els poders públics, possibilitar la seva participació efectiva als processos de formació de la voluntat popular i institucional dels pobles, així com la inclusió a la Societat a través d’uns drets assistencials basats en la igualtat d’oportunitats, dins el marc de l’Estat del benestar.
Els drets humans han de ser principis rectors d’inexcusable compliment que estiguin per sobre de qualsevol debat polític. Han de ser un element comú a qualsevol ideologia i ordenament jurídic, essent la democràcia l’instrument natural i adequat per al desenvolupament dels mateixos en un marc de llibertat i igualtat d’oportunitats. En efecte, a la societat actual existeixen nous reptes que superen les fronteres de qualsevol país; problemes globals, com la violència contra la dona en totes les seves formes, la lluita contra el terrorisme, la defensa del medi ambient i el desenvolupament sostenible de les ciutats, que requereixen de respostes d’abast mundial. Amb aquell esperit, el passat 25 de setembre de 2015 es va aprovar per l’Assemblea General de l’ONU l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, amb 17 Objectius d’aplicació universal que tenen la finalitat de convertir el món en un lloc millor.
Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, considerem que el Dia Internacional de la Democràcia és motiu de celebració per totes les fites aconseguides, havent arribat a uns nivells de progrés sense precedents i això ha estat possible, indubtablement, gràcies a la democràcia. També és una ocasió per recordar, fixar i renovar compromisos, de manera ferma i decidida perquè, en paraules del Secretari General de l’ONU “buscar formes de vigoritzar la democràcia i respostes als desafiaments sistemàtics que enfronta”. L’Advocacia institucional de Barcelona coincideix plenament amb aquest posicionament i lluitarà amb fermesa per aconseguir-ho amb el dret de defensa com a estendard.
*Decana del Col.legi de l’Advocacia de Barcelona.