1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49913141 copies of the book titled  permanent record  by us former ci190920140724

zentauroepp49913141 copies of the book titled permanent record by us former ci190920140724 / JORG CARSTENSEN

Aquest dimecres es van publicar en 20 països les memòries d’Edward Snowden, ‘Vigilància permanent’ (Columna). Snowden viu exiliat a Rússia des del 2013, quan el Govern d’Obama el va acusar d’espionatge i filtració de documents. Des d’aleshores el documental ‘Citizenfour’, de Laura Poitras, i diversos llibres havien divulgat a mig món les denúncies que va fer Snowden pel que fa a la vigilància permanent del Govern nord-americà sobre els ciutadans. Ara, amb les memòries, és el mateix Snowden qui repassa la seva vida, en una família dedicada al «servei al país», i fa un report exhaustiu dels fets que el van portar a l’exili. El llibre, doncs, esdevé també una defensa contra els càrrecs de què se l’acusa, i alhora reafirma que la vigilància d’Estat a través de les dades i el rastre que deixem a internet encara ha empitjorat més.

No és estrany que en les memòries de Snowden Joshua Cohen aparegui en els agraïments

Notícies relacionades

Les ressenyes de primera hora destaquen la qualitat de la prosa de Snowden, sobretot quan narra els fets que el van convertir en un fugitiu acusat de traïció. Llavors als agraïments llegim: «Els últims nou mesos, Joshua Cohen m’ha portat a l’escola d’escriptors». No és estrany: Cohen és ara mateix un dels narradors més destacats del panorama literari americà. Als 39 anys, és autor d’una obra narrativa àmplia, tant de ficció com amb assajos periodístics de primer nivell, que el situen en la línia de David Foster Wallace.

En castellà, l’editorial De Conatus ha publicat un llibre de relats, ‘Cuatro mensajes nuevos’, i la novel·la ‘Los reyes de la mudanza’ –tots dos traduïts per Javier Calvo–. La seva prosa és trencadora i crítica, i actualitza la petja dels postmoderns en l’era d’internet i la paranoia. A més, és profètica: a la novel·la ‘The book of numbers’ (2015), encara no traduïda, un escriptor anomenat Joshua Cohen és contractat com a negre perquè escrigui les memòries d’un empresari de Silicon Valley i, fent recerca, descobreix que aquest es va fer milionari venent dades del seu buscador al Govern. És com si s'hagués entrenat per ajudar Snowden a escriure les memòries.