ANÀLISI
Abiy Ahmed: Enhorabona, Etiòpia
zentauroepp50348396 files in this file photo taken on january 17 2019 ethiopia191011142955 /
El Comitè Noruec del Nobel va decidir ahir atorgar el Nobel de la pau al primer ministre etíop, Abiy Ahmed, un jove líder de 43 anys que amb prou feines fa un any que ostenta el càrrec i que ja ha mostrat intenció de conduir el seu país per una nova via en economia, política, l’àmbit social o la seguretat. Ahmed succeeix el cirurgià congolès Denis Mukwege el pròxim 10 de desembre a Oslo, donant continuïtat a una llista breu però consistent de personalitats africanes que treballen pels seus pobles i la millora del món.
Aquest honor pot semblar una mica precipitat. Ahmed va arribar al poder l’abril de l’any passat i s’enfronta encara a un camí sinuós, ple de trampes i herències del passat i mai fàcil. No obstant, considerem que la notícia del Nobel per a aquest país i aquest estadista és excel·lent perquè mostra el recolzament de la comunitat internacional a una forma diferent de fer les coses i valora passos de gegant que necessiten una continuïtat, més apostes arriscades en el futur i el nostre alè.
El conflicte amb Eritrea
S’ha de felicitar Abiy Ahmed per aconseguir posar fi al conflicte que semblava etern entre el seu país i la veïna Eritrea, després d’una visita històrica a Asmara, la capital eritrea, que va culminar amb l’obertura de la frontera entre els dos països, la normalització de les seves relacions i les bases d’un acord de pau i cooperació que, sens dubte, millorarà les vides dels seus pobles i de la regió. També se l’ha de felicitar per la seva predisposició a treballar en la pau social i la inclusivitat política dels etíops i per marcar-se l’objectiu de reduir la bretxa creixent entre pobres i rics en un país que s’enlaira econòmicament durant els últims anys però que continua sent molt desigual.
Se l’ha de felicitar, igualment, pel seu entusiasme a l’hora de recolzar els processos del multilateralisme i la cooperació regional al continent, palpables en la seva posició davant la Unió Africana, establerta a la capital etíop, Addis Abeba, i en la seva proactivitat en el marc de la zona de lliure comerç africana o el procés de pau al Sudan. Per si tot això fos poc, se l’ha de felicitar per la paritat del seu govern, amb la meitat de les carteres ocupades per dones i els nomenaments com a presidenta del país de Sahlework Zewdwe i com a presidenta del Tribunal Suprem de l’advocada feminista Meaza Ashenafi.
Avui, Etiòpia encapçala una nova Àfrica en profunda transformació, que es desfà dels estereotips i cotilles que se li han imposat durant anys i que no vol ser sempre protagonista de titulars en negatiu. Ahmed rima amb industrialització, innovació, millora del clima de negocis i una forma de fer les coses valenta, consensuada i amb el ciutadà al centre. No podem més que congratular-nos per aquest reconeixement i animar-lo, animar Etiòpia i animar els nostres veïns africans a seguir aquest camí cap a la prosperitat, la cooperació, la pau i la democràcia, que esperem que Ahmed continuï explorant en el futur.
*Director general de Casa Àfrica.