Medi ambient
Emergència climàtica a la regió mediterrània
La regió mediterrània s'està escalfant un 20% més ràpid que la mitjana mundial. Així ho revela el primer informe científic sobre el canvi climàtic en aquesta regió, que ens hauria de fer prendre mesures urgents.
zentauroepp48974431 sant jaume d enveja montsia 7 07 2019 platja del serralo190718142828 /
Coneguda per la seva riquesa cultural i natural, la conca mediterrània ha demostrat ser el bressol d’una diversitat excepcional al llarg dels segles. La regió allotja fins a un 18% de totes les espècies marines identificades al món. Fins i tot deixant-lo a la seva sort, el Mediterrani té una gran capacitat natural per cultivar i desenvolupar vida. Però l’esmentada capacitat d’autoaliment té els seus límits, i l’acció humana els està sobrepassant. La concentració d’activitats econòmiques i la dependència d’una agricultura sensible al clima han fet de la regió un delsprincipals focus de canvi climàtic a tot el món.
Durant les últimes dècades, les temperatures mitjanes anuals han augmentat, així com els nivells del martemperatures nivells del mar, i es preveu que aquestes pujades s’accelerin.L’acidificació de l’aigua empitjora. No pas menys de 15 megaciutats voregen les costes del Mediterrani i corren el risc de patir inundacions, la qual cosa les fa especialment susceptibles als increments previstos. S’espera que 250 milions de persones a la nostra regió pateixin «escassetat d’aigua» abans del 2050. Això suposa un nombre immanejable de ciutadans que s’haurà desocórrer amb mesures d’emergència.
Existeix una gran quantitat de literatura científica sobre el canvi climàtic, però les dades estan distribuïdes de manera desigual i algunes de les regions més vulnerables i dels sectors econòmics més precaris no han sigut prou estudiades. Els responsables de la presa de decisions no han tingut accés adequat a una investigació fiable i actualitzada a la nostra regió. Per això ha resultat crucial recopilar els coneixements científics més avançats sobre el medi ambient a la conca mediterrània i posar-los a disposició de responsables polítics, experts i ciutadans.
La Unió pel Mediterrani, molt conscient d’aquesta necessitat, va començar el 2015 a col·laborar estretament amb la Xarxa d’Experts Mediterranis sobre Canvi Climàtic (MedECC), una xarxa de més de 600 científics de 35 països. Unint esforços, recentment s’ha presentat a Barcelona el primer informe científic sobre l’impacte del canvi climàtic i mediambiental a la conca mediterrània.
Afrontar i revertir l’impacte
Notícies relacionadesDe l’informe s’extreu un missatge que va més enllà dels resultats científics: cap persona, organització o zona, ja sigui al sud o al nord del Mediterrani, compti amb major o menor riquesa, pot fer front per si sola a la magnitud dels desafiaments davant dels quals ens trobem. Ens necessitem els uns als altres per afrontar aquesta emergència climàtica. La resposta ha de ser informada, comuna i concertada. Hem de convertir el canvi climàtic en una oportunitat per a un codesenvolupament pacífic i sostenible, mantenint un enfocament just sobre els recursos. Si no actuem ara, l’escalfament global tindrà un efecte irreversible al Mediterrani i els seus habitants.
La Unió pel Mediterrani continuarà impulsant projectes, mesures i iniciatives de diàleg regional amb l’objectiu d’afrontar i fins i tot revertir els inevitables impactes del canvi climàtic en la nostra regió. Conformar-se amb l’«estat actual» no és una opció. Hem de ser ferms en la nostra convicció d’actuar junts, si no, les conseqüències seran dramàtiques. Els ciutadans estan demanant que aquells que estan en el poder facin més, la pròxima generació ho exigeix. No els decebem.