Fer diana
Com invertir amb èxit en 'start-ups'
En les meves més de 110 inversions, les millors no han sigut d'amics ni de sectors que més conec
zentauroepp48368915 barcelona 28 05 2019 sociedad repartidores de glovo deliver190606200030 /
Cada vegada em trobo més persones interessades a invertir en 'start-ups’ tecnològiques, moguts per les notícies positives. Per començar, invertir en una empresa és un esport d’alt risc, no apte per a alguns. No tots estan preparats per fer-ho ni totes les persones interessades disposen del capital mínim per fer-ho. En uns moments d’incertesa econòmica, tant nacional com internacional, els mercats financers generen una rendibilitat molt baixa. Això motiva molts inversors a buscar alternatives i una d’aquestes és invertir en 'start-ups’ innovadores.
Hi ha dos mètodes molt diferents d’invertir en 'start-ups’, el primer és fer-ho directament en les empreses i l’altre amb un fons d’inversió de capital risc. Per a la segona opció el tiquet mínim que regula la CNMV és de 100.000 euros, i per això ja no és apte per a tots. I el més recomanable és no invertir en risc més del 10-15% del patrimoni. La fórmula d’inversió directa només l’aconsello si s’està connectat ambl’ecosistema d’emprenedors digitals i amb opcions que arribin bons projectes. Sense ser conegut t’arribaran els pitjors, que difícilment generaran bona rendibilitat.
Si decideixes invertir de forma directa, personalment descartaria elfinançament col·lectiu. La seva regulació actual espanyola no motiva els bons projectes a fer servir aquest canal de finançament. Això sí, si ho fas que sigui a través de les millors plataformes i preferiblement al Regne Unit i els EUA.
Si inverteixes de forma directa en 'start-ups’, el primer és definir l’import que li dedicaràs en els pròxims 2-3 anys. Recomano invertir en, com a mínim, 10 empreses, i deixar aproximadament un terç per invertir en una o les dues millors 'start-ups’ en la ronda següent.
La majoria de principiants (a mi també em va passar) inverteixen en projectes d’amics i sectors coneguts. Sol ser un error. En les meves més de 110 inversions en aquests 12 anys, les millors (Glovo, Kantox, GOI, Deporvillage, Meller o Citibox) no han sigut d’amics ni sectors que més conec.
Una altra recomanació és començar coinvertint amb inversors reconeguts i que amb experiència i sobretot èxit financer demostrat. Molta gent diu que en sap de 'start-ups’ i que sap invertir, però la realitat és que molt pocs aconsegueixen guanyar diners. No oblidem que el 90% de les 'start-ups’ moren abans dels 5 anys.
Notícies relacionadesTambé aconsello diversificar en sectors i models de negoci, sabent que més del 80% de les millors start-ups són a Barcelona i Madrid (60%-40%). A més, en els sectors de negoci que més domines pots ser un 'smart investor' i podràs aconseguir millors valoracions.
Allà actuaràs com un veritable 'business angel' i aportaràs a l’emprenedor molt més que diners, però convé ser selectiu i deixar-se aconsellar pels que fa anys que invertim amb èxit en 'start-ups’ tecnològiques.