Una època convulsa
És un error de les institucions
No podem pensar que l'Estat s'encarregarà de solucionar tots els nostres problemes
me bajo
«¡Oh, no!», em sembla que diu el lector. «Un altre profeta, que s’ha cregut que té l’explicació de tots els nostres problemes». No, no soc profeta, i no estic segur que tingui la solució de cap problema. Però sí que m’agradaria fer algunes reflexions, per ajudar el lector a entendre almenys una part del que ens passa.
Comencem per una de les explicacions més freqüents: la gent està farta. Farta de la corrupció, farta de les mentides dels polítics i dels mitjans de comunicació, farta del funcionament de la justícia, farta de la desigualtat de la renda i de les oportunitats que tots tenim drets, farta que tots vagin a la seva, farta dels polítics i dels partits...Potser és veritat allò de l’acudit que circulava fa molts anys: «Que pari el món, que baixo».
L’Estat i els polítics
Però el món no és un autobús i no para. El que sabem fer és protestar al carrer, o escriure cartes al diari, o llançar proclames a les xarxes socials, demanant que «algú faci alguna cosa». «Aquest algú», se suposa, és l’Estat, en el qual hem dipositat les nostres esperances; o potser els polítics, que són els que mouen l’Estat. La desigualtat la solucionarà la política fiscal; la corrupció depèn de noves lleis i més accions judicials; l’ocupació s’aconseguirà canviant una reforma laboral per una altra...
Bé, la meva hipòtesi és que això no és un problema que l’Estat pugui arreglar per si sol. Tampoc és un problema de persones. És un problema d’institucions. «¿D’insti-què?», es pregunta el lector. Doncs... d’uns sindicats que han oblidat els seus ideals, potser utòpics, però que eren capaços de mobilitzar els treballadors per al que els convenia, sense causar una desfeta social en cada vaga. D’unes universitats que no tenen gaire clara la seva funció en la formació del capital humà de les futures generacions. D’unes famílies que no sempre són les formadores d’aquestes generacions, abdicant aquesta tasca en favor d’unes escoles massa, ¿com ho diria?... ¿burocratitzades?, i en unes xarxes socials sense un nord clar...
La conseqüència de tot l’anterior és que l’Estat s’ha convertit en aquell a qui cal demanar-ho tot: la competència als mercats, les instruccions sobre el que han d’ensenyar les escoles, els diners per a les universitats, els valors que hem de practicar, els criteris perquè es faci justícia... I no em refereixo només a l’Estat central, sinó a tot l’entramat de poders, començant pels ajuntaments («però, ¿continuen deixant que els patinets campin al seu aire per tot arreu?», em diu el lector), seguint per les autonomies i acabant en el govern central.
Però l’Estat no serà capaç de trobar aquestes solucions, tret que se’n faci càrrec una elit política excepcionalment preparada, eloqüent i efectiva... que no podrà sorgir sense el recolzament i la confiança que fan aquestes institucions socials que hem dit que estan en retirada. Perquè la idea que fan falta «altres» polítics està molt bé, si algú ens diu on són, com se’ls pot convèncer que substitueixin els que ara tenim, i què poden fer en una societat que ha perdut l’escalf de les seves institucions.
Amb l’esforç de tots
Notícies relacionadesAixò no és enyorança pels temps passats. Aquesta és la nostra societat, i hem de tirar-la endavant, amb l’esforç de tots. Perquè les institucions no s’arreglen a cop de Butlletí Oficial de l’Estat o d’actuacions del fiscal general de l’Estat, sinó per l’acció conjunta dels ciutadans, que s’esforcen per recuperar el que les institucions han de fer: posar els ciutadans davant dels seus deures cívics i davant de la responsabilitat de resoldre, ells, no els polítics, els problemes que ens afligeixen, prenent el control de les nostres vides i recuperant les institucions que poden millorar-les.
Tenia raó el president J. F. Kennedy, quan va dir als seus conciutadans: «No preguntis el que el teu país pot fer per tu; pregunta el que tu pots fer pel teu país». ¡Ah!, i no donem la culpa de tot al capitalisme, perquè les idees que el mouen venen de molt més lluny. O sigui, «la» solució no és un impost sobre la riquesa, ni la renda mínima per a tothom, ni el descobriment de la teoria dels ‘stakeholders’. Tot això poden ser mitjans, però, perquè funcionin, fa falta un altre entorn, amb unes institucions modernitzades.