Eleccions i gènere
S'hi presenten dones, però el president ha de ser home
undefined50747934 madrid 04 11 2019 politica debate electoral para las elec191104234015 /
La sort ha volgut que la campanya electoral en aquesta ocasió duri tan sols una setmana. Crec que els nostres caps d’electors no haguessin aguantat una campanya més de les de 15 dies ⎯els catalans hauríem firmat perquè s’aprofités la cita electoral per fer també els comicis autonòmics per si així sortíem d’aquest túnel⎯.
No obstant, hi hagi una o dues eleccions, les coses no canvien, ens ho deia Miriam Ruiz en aquest mateix diari fa uns quants dies: «Si hi ha una cosa en la qual tots els partits coincideixen és a col·locar un home com a referent per Madrid, el lloc tradicional del candidat a la presidència del Govern». Ai, amigues, la tradició mana, i mana molt, pel que veig, tant que tots ells repeteixen en el seu càrrec.
I el cas és que dels 34,7 milions d’espanyols majors d’edat que resideixen al país, la majoria són dones, gairebé 18 milions, davant els homes, que no arriben als 17 milions. O sigui, més votants dones.
Tant és. A la fi, sempre candidats homes.
I això que, gràcies a Zapatero, tenim una llei que obliga a la paritat en les llistes. Tot i que, si canviem l’enfocament... podem pensar que la presència de dones en les candidatures és per imperatiu legal.
Tant és. A la fi, sempre candidats homes.
Els partits que sí que tenen com a líder una dona són d’implantació autonòmica, i no estatal, i per tant no aspiren a la presidència del Govern.
Tant és. A la fi, sempre candidats homes.
I el cas és que la moda «de les dones» mana i LaSexta s’apunta al carro i celebrarà un debat electoral aquest 7 de novembre en què participaran polítiques dels cinc principals partits: María Jesús Montero, pel PSOE; Ana Pastor, pel PP; Inés Arrimadas, per Ciutadans; Irene Montero, per Unides Podem, i Rocío Monasterio, per Vox. Sembla que perquè parlem en la televisió han de fer un debat específic per a nosaltres, que, si no, no hi ha manera.
En definitiva, ens passegen, ens treuen en els mítings, ens creen un debat a mida... i, a la fi, sempre presidents homes.