Editorial
Una crisi monàrquica en el pitjor moment
La implicació del príncep Andreu en el 'cas Epstein' esquitxa la família reial en ple caos del 'brexit'
zentauroepp51013570 files in this file photo taken on june 27 2015 britain s p191121164646 /
En el moment més inoportú, en plena campanya electoral, que ha de desembocar en un desenllaç del tortuós camí del ‘brexit’, la Corona britànica s’enfronta a un escàndol que afecta el príncep Andreu. El duc de York ha anunciat que deixa la vida pública com a membre de la família reial després d’una desastrosa entrevista a la BBC en la qual, lluny d’aclarir les sospites de la seva relació amb el multimilionari Jeffrey Epstein, ha empitjorat la seva situació. El tercer fill d’Elisabeth II va admetre la seva relació amb Epstein, que es va suïcidar a la seva cel·la després de ser detingut per un escàndol de pederàstia i tràfic sexual de menors.
L’entrevista va resultar catastròfica per al príncep, fins al punt que diverses empreses i universitats implicades en projectes que lidera Andreu van anunciar que abandonen la seva relació amb un membre tan rellevant de la reialesa britànica. Al Regne Unit, la premsa ja parla –amb certa exageració– d’un segon ‘annus horribilis’ per a la monarquia, en un any en què a causa de les maniobres de Boris Johnson la mateixa reina s’ha vist esquitxada pel tòxic debat del ‘brexit’. Sigui o no un altre ‘annus horribilis’, és cert que Elisabeth II de nou es veu sumida en una crisi motivada pels seus fills.
El moment tampoc és el millor. Fa temps que Andreu practica un estil de vida de ‘playboy’, i Buckingham no ha sigut capaç de posar límit als seus excessos. El ‘cas Epstein’ ha posat el duc de York en el punt de mira de l’FBI, i ara la pressió es renova sobre ell perquè accedeixi a declarar amb els investigadors. La imatge d’impunitat que transmet el cas, unida a l’entrevista a la BBC, posen en perill no només el príncep, sinó la reputació de la família reial. Per això hi ha hagut una ràpida reacció d’Elisabeth II, conscient que els aires de crisi que es viuen al Regne Unit fan que un escàndol reial sigui l’últim que necessita la societat britànica. Tot i així, s’ha de veure si amb apartar Andreu n’hi haurà prou per evitar una crisi més gran. La percepció d’impunitat de la reialesa en temps de crisi és nociva per a la institució.
Isabel II d'Anglaterra Agresiones sexuales contra menores Editorials El Periódico Regne Unit Jeffrey Epstein