Una patronal crítica però propositiva
Política 'km. 0'
Foment acaba de presentar un paquet de mesures, esperó per a una futura entesa entre governs que permeti donar solucions a una ciutadania desafecta
51283858 60
Ala espera d’un Govern que aporti certa dosi d’estabilitat a una política espanyola anquilosada. Atents aqualsevol gestque suggereixi avenços al’atzucac del conflicte polític català. Expectant i inquiet, així sembla estar una bona part del’empresariat catalàque desitja un entorn econòmic de seguretat i moderació. Davant d’aquest escenari,Foment del Treball s’ha erigit en una mena d’altaveu contra la paràlisi i l’absència de diàleg,especialment des que Josep Sánchez Llibreva aconseguir el timó de la patronal catalana fa un any.
L’expolíticalertava fa uns dies que sense governs estables la situació econòmica és més delicadaque en altres països,més encara sense pressupostos. A Espanya encara estan vigents els comptes de Montoro i a Catalunya, els de 2017. L’escenari macroeconòmic espanyol sembla haver frenat el seu deteriorament després de diverses revisions a la baixa. La desacceleració es desaccelera,cosa que seria una bona notícia per als cercles empresarials si la inquietud per la política no ho empastifés tot al seu pas.
Conscients d’aquest llast per a l’economia catalana i espanyola, representants patronals apunten en les dues direccions peratribuir responsabilitats. Al Govern,per no condemnar els talls i accions que perjudiquen l’economia,amb l’excepció de veus com la de la consellera d’Empresa,Àngels Chacón, que es desmarca de boicots. I al Govern de Sánchez, pendent que ERC prengui una decisió, perno recuperar la normalitat institucional. Per a la cúpula de Foment, cap dels dos executius «ha posat els llums llargs».
La patronal catalana fa servirun to sever tot i que propositiu. un to sever tot i que propositiu.Acaba de presentar unpaquet de mesures,esperó per a una futura entesa entre governs que permeti donar solucions a una ciutadania desafecta. Plantejaque les infraestructures estratègiques de Catalunya es gestionin al territori,una espècie de política ‘km. 0’, mitjançant una gestió consorciada amb les administracions i la participació dels agents econòmics. Això afectaria Rodalies, carreteres, ports i aeroports. Ésuna idea ambiciosaque pretén compensar l’històric dèficit en infraestructures tantes vegades denunciat.
El món empresarial tampoc perd de vistales converses per aconseguir una investidura. Celebren el preacord però temen un eventual augment de la pressió fiscal. Així ho van transmetre Nadia Calviño, a qui van demanar que el programa de govern del PSOE-UP els «mimi». A Madrid, alguns cercles empresarials són més reticents a malgrat els missatges de calma de la Moncloa alhora que desdenyen el paper del PP per no abstenir-se. «¿Què pensa Casado que farà amb 88 diputats?», es preguntava un directiu descontent amb Pablo Casado.
Fòrums empresarials de Madrid i Barcelona coincideixenen la necessitat d’encarrilar un període de serenitat. Alhora, l’estabilitat que anhela el món econòmic ha d’estar al servei dels ciutadans, la mateixa ‘política km. 0’ que tingui en compte les necessitats d’una societat que busqui reduir la desigualtat.