Política antifrau

¿Que no ho veus? Un no pot viure en una societat corrupta sense ser-ho

La societat catalana és la que ha d'assumir una ferma cultura d'integritat i d'exigència de rendició de comptes

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp51592250 maria titos200105123317

zentauroepp51592250 maria titos200105123317

Les Nacions Unides ens llança xifres astronòmiques: el 5% del PIB mundial es roba a través del frau i la corrupció. Cap país s’escapa d’aquest fenomen maligne, tal com el va adjectivar Kofi Annan, i tampoc ho fa Catalunya.

La lluita contra aquest fenomen és una qüestió complexa que només pot prosperar si s’aborda des de diferents perspectives i ens implica a tots: governs, institucions i societat.

L’Oficina Antifrau de Catalunya va rebre, ara fa ja més de deu anys, el mandat parlamentari de preservar la transparència i la integritat de les administracions públiques. Els seus deu anys d’existència l’han dotat d’experiència i coneixement en la lluita contra la corrupció. El desenvolupament de la seva activitat des de la perspectiva de la prevenció i de la investigació, tot i que en aquesta última sigui amb competències limitades, li permeten tenir una radiografia clara de la corrupció a Catalunya.

Perquè el treball de l’Oficina Antifrau, que ha rebut 260 denúncies el 2019, sigui efectiu, ha de comptar amb més recursos

El Govern de la Generalitat va aprovar al juny elaborar una estratègia de lluita contra la corrupció i enfortiment de la integritat pública, que és complexa i sens dubte exigirà reformes que millorin la nostra qualitat institucional. Per aquesta raó, des d’Antifrau, avalats per la nostra posició d’independència, hem formulat indicacions i propostes per definir les polítiques de prevenció en la lluita contra la corrupció.

Hem de partir de la vulnerabilitat de totes les funcions públiques: el maneig de recursos públics i la capacitat de decisió sempre obren una oportunitat perquè s’abusi del poder en benefici particular. L’experiència acumulada ens permet identificar les àrees de risc més exposades a la corrupció, saber els factors que la determinen, conèixer les vulnerabilitats del sistema i proposar mesures preventives que l’evitin, i també planificar les respostes si, malgrat tot, el mal es produeix.

Antifrau ha identificat 15 àmbits en què es poden incloure mesures de l’àmbit competencial de la Generalitat, moltes d’aquestes ja han sigut assenyalades de manera reiterada en seu parlamentària, ara tenim l’oportunitat d’incorporar-les.

L’Oficina no només ha remarcat les àrees de risc més habituals –conflictes d’interès, contractació pública, subvencions, urbanisme, partits polítics, grups d’interès–, sinó també aquelles en què és imprescindible actuar si veritablement volem tenir èxit: transparència, educació, mitjans de comunicació, protecció dels alertadors o com implicar la societat.

El destinatari immediat de les nostres propostes és el Govern de la Generalitat, però és la societat catalana la que ha d’assumir una ferma cultura d’integritat i d’exigència de rendició de comptes.

Tota política de prevenció i lluita contra la corrupció ha de poder respondre a les preguntes de si funciona o no i per què. Per això, entenem que s’ha de realitzar un seguiment de l’aplicació de la política iniciada, avaluar els seus resultats, accions en què han d’intervenir els qui l’han ideat, els qui l’han aplicat i els experts externs.

No oblidem, finalment, que l’estratègia s’emmarca en un model de governança que han de tenir clar tots els actors i, per descomptat, que una iniciativa de política pública, més enllà de la seva bondat, ha de ser dotada de prou recursos perquè pugui ser efectiva.

En aquest sentit, la dècada d’experiència d’Antifrau en matèria d’investigacions ens porta a pensar que aquesta és una de les claus per fer eficient qualsevol política pública. La confiança dels ciutadans en les institucions només la mantindrem oferint resultats, però resultats no dilatats en el temps. Sense l’adequació de la resposta a un temps raonable, el servei públic que oferim deixarà de ser eficient.

Notícies relacionades

En el nostre cas, durant el 2019 hem rebut més de 260 denúncies, superant en 100 la nostra mitjana. Malgrat això, les investigacions tancades aquest any han superat la nostra xifra habitual. Un esforç compartit en l’àmbit de prevenció que no pot sostenir-se en el temps, Antifrau s’ha de redibuixar amb més recursos i una nova llei que contempli més competències, com a mínim, en contractació pública, conflictes d’interès i en la protecció dels alertadors.

El temps de les dilacions ha d’acabar i tota la societat hem d’implicar-nos en aquesta lluita. Com va escriure George Orwell, «L’error que comets, ¿que no ho veus?, és pensar que un pot viure en una societat corrupta sense ser corrupte un mateix».

Temes:

Corrupció