El laberint català
No només un escó
Els tempos importen i eleccions abans de l'estiu o a finals de la tardor dibuixen escenaris diferents
zentauroepp51971010 opinion200126201413
Un altre dia clau al Parlament i enèsim joc d’equilibris entre les dues forces independentistes del Govern. La legislatura podria quedar tocada de mort després d’una jornada que es preveu de gran complexitat a la Cambra. Després d’un cap de setmana de cert nerviosisme i missatges creuats discretament, aquest dilluns s’ha d’executar l’ordre de la Junta Electoral Central. Ratificada per la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem, desposseeix Quim Torra de l’acta de diputat. Per a Cs i el PP és insuficient i consideren que el president ho ha deixat de ser, però la JEC no precisa aquest extrem. Torra entén que qualsevol decisió que l’impedeixi votar en el ple seria un atac frontal a la sobirania del Parlament i a la democràcia.
L’embolicada política catalana exigeix cada vegada més coneixements tècnics per seguir-la i entendre els seus racons. Si el secretari general de la Cambra, que és un funcionari, comunica a la JEC el substitut de Torra, l’ordre es donaria per complerta. Una via intermèdia passaria perquè Torra anés als plens sense votar, una solució que no sedueix JxCat però que estalviaria problemes i nous fronts legals a Roger Torrent, president del Parlament.
Una infinitat de resolucions i recursos
Aquell acte estèril de despenjar tard una pancarta en període electoral ha generat una infinitat de resolucions i recursos. Sense entrar a valorar el fons del missatge, des de les mateixes files de JxCat es van fer arribar a Torra senyals d’alerta per les conseqüències de la seva rebequeria política. També es va advertir en aquest sentit per part d’ERC, que contemplava des de la barrera com el seu soci enterrava la seva trajectòria com a cap de l’Executiu. Ara torna a estar en escac la governabilitat en un moment en què els republicans podrien acusar les negociacions amb Pedro Sánchez.
Notícies relacionadesEls tempos importen i unes eventuals eleccions abans de l’estiu o ja a finals de la tardor dibuixen escenaris diferents. Fins que la inhabilitació de Torra sigui ferma, si així ho confirma el Suprem, la prerrogativa de convocar eleccions està a les seves mans. És una decisió que es podria prendre en funció de diverses variables, com la reorganització imminent de l’espai postconvergent amb què Carles Puigdemont aspira a blindar el seu lideratge. Els Pressupostos que s’acaben d’encarrilar, després d’arrossegar els del 2017 durant massa temps, són un actiu que podria quedar en paper mullat i, amb ells, el baló d’oxigen que molts sectors esperen. També es complicaria el diàleg amb Madrid en un moment en què s’espera que la taula entre governs faci els primers passos.
Són assumptes que segurament no figuren entre les prioritats del tauler de comandament de Waterloo, més encara quan són iniciatives liderades pels republicans. El pols entre els independentistes pot tenir més intensitat si fos possible en un escenari en què hagin d’optar per investir un substitut del mateix partit del president o enfrontar-se a unes eleccions. Mentre es dilucida quin dels socis de Govern agafa les regnes del sobiranisme, més del 60% dels catalans considera que l’Executiu és incapaç de resoldre els problemes del país, segons l’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió. L’enquesta es va dur a terme entre el 18 de novembre i el 12 de desembre. Des d’aleshores, Torra ha anat acostant la institució de la presidència a l’abisme. Desposseït, per la JEC, del seu escó i pendents del que passi aquesta setmana, insistir en la seva condició de diputat li servirà per reivindicar una legitimitat que podria haver projectat en la gestió del dia a dia. O això opina part de l’electorat, que torna a suspendre el Govern.
Parlament ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Junta Electoral Central (JEC) Quim Torra Roger Torrent Junts per Catalunya