Anàlisi

Parlem del cànnabis

El consum de marihuana entre els joves augmenta a mesura que baixa la percepció dels riscos associats a aquesta substància

2
Es llegeix en minuts
JGM20  OAKLAND  EE UU    01 01 2018 - Un empleado manipula una planta de marihuana hoy  lunes 1 de diciembre de 2018  en el dispensario de cannabis Harborside en Oakland  EE UU    Los votantes de California legalizaron la marihuana recreativa para adultos mayores de 21 anos y se le dio al estado un ano para establecer las regulaciones del mercado minorista  EFE JOHN G  MABANGLO

JGM20 OAKLAND EE UU 01 01 2018 - Un empleado manipula una planta de marihuana hoy lunes 1 de diciembre de 2018 en el dispensario de cannabis Harborside en Oakland EE UU Los votantes de California legalizaron la marihuana recreativa para adultos mayores de 21 anos y se le dio al estado un ano para establecer las regulaciones del mercado minorista EFE JOHN G MABANGLO / JOHN G MABANGLO (EFE)

Que el cànnabis és la droga il·legal més consumida al món i la tercera droga més consumida pels i les espanyoles, després de l’alcohol i el tabac, és una realitat que ens preocupa, però ens preocupa encara més que les prevalences en els i les joves s’hagin duplicat i fins i tot triplicat en els últims temps. L’última edició de l’Enquesta ESTUDES ens dona dades com que el 19,3% dels i les estudiants d’entre 14 i 18 anys ha consumit cànnabis l’últim mes.

Si aprofundim en el problema, ens trobem amb dades tan poc encoratjadores com que el 2017 496.828 persones que van consumir l’últim any van dur a terme un consum problemàtic, triplicant la prevalença entre homes a la de les dones, i sent el grup d’edat més afectat el de 15 a 24 anys.

El consum de cànnabis i els problemes que s’hi relacionen augmenten quan es donen tres circumstàncies: una edat d’inici precoç, una disponibilitat més gran de la substància i una baixa percepció dels riscos associats al seu consum.

L’edat d’inici, sobre els 15 anys, és molt precoç. Massa precoç tenint en compte que, com abans es comença a consumir, més problemes associats al consum es poden produir, problemes tant físics, psíquics com socials. A menys edat en l’inici del consum hi ha un risc més gran de desenvolupar dependència, alteracions cognitives i psiquiàtriques i de pitjors conseqüències socials, laborals i acadèmiques.

Respecte a la disponibilitat, al 42% dels i les joves els han ofert cànnabis en els últims 12 mesos i és la tercera substància, després de l’alcohol i el tabac, que els estudiants creuen que poden aconseguir de manera «fàcil» i «molt» fàcil en 24 hores. Sembla lògic concloure que aquesta facilitat d’accés sigui una de les causes que més poden determinar el consum de cànnabis per part dels i les joves espanyols.

Consum social

Les últimes investigacions de la FAD revelen que el discurs dels adolescents i joves espanyols al voltant de la percepció social del cànnabis segueix una clara tendència de normalització. Cada vegada són més els que veuen el cànnabis com una substància accessible, pròxima i visible; tolerada i integrada en espais de lleure; i fins i tot connotada com a «substància natural» davant altres substàncies considerades químiques i «manipulades».

Notícies relacionades

En aquest sentit, com passa amb l’alcohol i el tabac, els adolescents i joves consideren que el consum de cànnabis compleix molts patrons de consum social. Fins i tot és considerada, per una part important dels joves, menys perillosa que consums socialment acceptats, com el de l’alcohol  (el risc del qual es considera més gran) o el tabac (que s’assumeix com a més nociu).

Des de la FAD, treballem l’enfocament preventiu per endarrerir l’edat d’inici al consum i detectar com més aviat millor els possibles problemes que poden sorgir del consum de cànnabis. També parlem i reflexionem amb els i les adolescents sobre quins beneficis atribueixen al seu consum, per exemple, desinhibició, diversió, fer amics, integrar-se en el grup, etc. per contrastar-los i rebatre’ls.