Colin Harrison
¿És possible que el que no va funcionar quan es va publicar a la primera funcioni a la segona?
lmmarco52480825 gente fotograma de la pelicula manhattan nocturno adrien b200225165655 /
El 1998, Colin i Kathryn Harrison van publicar sengles llibres a Espanya. El d’ella, ‘El petó’ (unes memòries sobre la relació incestuosa de l’autora amb el seu progenitor), va ser molt ben acollit per la crítica. El d’ell, ‘Manhattan Nocturne’ (un ‘thriller’ magnífic sobre un periodista de successos que es posa en un embolic monumental per culpa d’una dona irresistible, un tòpic que l’autor va convertir en molt bona literatura policial), va passar totalment inadvertit per públic i crítica.
I el mateix va succeir amb l’adaptació cinematogràfica del 2016, escrita i dirigida per Brian de Cubellis i protagonitzada per Adrien Brody, que no estava a l’altura del text original, però mereixia una mica més que anar directe al videoclub. Amb el pas del temps, la promesa de la senyora Harrison no es va acabar de complir del tot, i el senyor Harrison ha anat deambulant d’editorial en editorial sense convertir-se precisament en un favorit dels lectors de novel·les criminals.
Tot i que ni ‘Manhattan Nocturne’ (publicada per Emecé, després Salamandra) ni ‘Havana room’ (Mondadori) van funcionar, hi ha algú en la barcelonina editorial Navona que ha de ser molt fan de Colin Harrison i acaba de tornar a publicar-les, al costat de la seva novel·la més recent, ‘Un mapa para un crimen’ (que en anglès es titula ‘You belong to me’, Tu em pertanys).
Notícies relacionadesPersonalment, considero que així es repara una injustícia, tot i que el més probable és que la competència pensi que es tracta d’un exemple insuperable de contumàcia en l’error. ¿És possible que el que no va funcionar a la primera funcioni a la segona? Espero que sí, la veritat, ja que encara recordo les magnífiques nits de lectura que em va proporcionar ‘Manhattan Nocturne’ en el seu moment, i com la vaig recomanar a tothom sense aconseguir convèncer ningú que se la llegís. Des d’aleshores, he anat agafant el que he pogut de Harrison en anglès i mai m’ha decebut.
Aplaudeixo, doncs, la valenta decisió de l’editorial Navona, i espero que els surti bé la jugada. Tampoc és la primera vegada que succeeix una cosa així: quan Tusquets es va cansar de no vendre res amb la reedició de les novel·les de Simenon, El Acantilado va prendre el testimoni. Qui no conegui Harrison que comenci per ‘Manhattan Nocturne’: és la millor entrada a l’ignorat món d’aquest escriptor novaiorquès, tot i que visqui a Park Slope, Brooklyn.