Les pensions ja tenen calendari

El ministre Escrivá compareix aquest dijous davant d'un Pacte de Toledo que no vol començar de zero. L'objectiu, tenir una nova llei el 2021

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp52515281 eco200227203414

zentauroepp52515281 eco200227203414 / Oscar Canas

El pròxim dijous, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, preveu comparèixer a la Comissió del Pacte de Toledo per a la reforma de les pensions. Aquesta compareixença pot exercir d’accelerador per a una comissió els treballs de la qual van quedar en hibernació quan el febrer de l’any passat es va anunciar la convocatòria electoral d’abril.

Després de més de 150 compareixences i diversos anys de treball, els diputats integrants del Pacte de Toledo van arribar el febrer del 2019 a un esborrany per a les línies generals d’una reforma del sistema que no va aconseguir tirar endavant. La major part dels grups van focalitzar en la representant d’Unides Podem i avui ministra de Treball, Yolanda Díazla responsabilitat del fiasco, pels nombrosos vots particulars que UP va plantejar al text. Ella, no obstant això, es va presentar com l’excusa que buscaven grups com el PP i Ciutadans per no assumir un text que, entre altres qüestions avalava la revalorització de les pensions amb l’IPC real, sense tancar portes a altres fórmules.

L’actual presidenta de la Comissió del Pacte de Toledo i llavors ministra de Treball, Magdalena Valerio, vol reprendre amb empenta els treballs. Diu que no s’ha de començar de zero, que cal reprendre el fil de l’esborrany de l’any passat, matisar el que sigui precís i portar com més aviat millor al ple del Congrés una actualització de les recomanacions que permeti garantir el poder adquisitiu de les pensions d’avui i unes prestacions dignes per als jubilats de demà.

El debat és madur i les propostes que el ministre porti aquest dijous a la Comissió poden dinamitzar els treballs. Ja ho va fer el mateix Escrivá en el passat, quan en la seva qualitat de president de l’Autoritat Fiscal Independent (Airef) va portar als diputats el missatge que el sistema era sostenible i que si es derivaven a l’Estat les càrregues impròpies que suporta el sistema, seria possible sanejar els comptes en una legislatura.

També deia llavors ‘Escrivá-Airef’ que no es podia renunciar a introduir algun tipus de factor de sostenibilitat per adequar la quantia de les pensions futures a la creixent esperança de vida. I serà interessant veure ara si ‘Escrivá-ministre’ segueix endavant amb una idea que el pot enfrontar als criteris de la coalició PSOE-Podem.

Notícies relacionades

També l’enfrontaria amb els sindicats. Dijous de la setmana que ve, el dia 11, podria fer-se la primera reunió de diàleg social per a la reforma de les pensions, del ministre amb empresaris i sindicats, per avançar en un consens paral·lel al polític, del Pacte de Toledo.

Tot, amb la vista posada a poder presentar un projecte de llei en el segon semestre de l’any i començar el 2021 amb una nova normativa i una nova regla estable per revaloritzar les pensions el pròxim gener, com va apuntar el mateix Escrivá al Congrés dijous passat.