Alarma sanitària internacional
La ciència del coronavirus
Les mesures que s'han de prendre poden tenir efectes sobre la vida quotidiana de milers de ciutadans, així que la vigilància i la informació han de ser immediates, amb qualitat científica i transparents
cientficos
La infecció de poblacions xineses per un nou virus de la família dels coronavirus, ha acabat produint una alarma sanitària d’abast global i una disrupció generalitzada de l’economia, per les mesures de prevenció que s’estan prenent. Aquesta no és la primera infecció generalitzada per coronavirus i no serà, probablement, la darrera. Per combatre la infecció és imprescindible conèixer els orígens del virus, els seus efectes, com evitar-la i, si és possible, tractar-la. I ser conscients també de que per fer-ho hem de disposar d’infraestructures mèdiques adequades però també de la informació més sòlida possible i és aquesta la que proporciona la ciència.Aquesta actua en dues direccions, l’estudi de l’epidemiologia per saber com es transmet el virus i els seus efectes sobre els humans i de la seva biologia fins els nivells moleculars.
Potser no ajuda massa en aquest moment quan estem preocupats per les infeccions del nou coronavirus recordar que els darrers anys ja hi ha hagut alarmes per virus semblants com el SARS que va aparèixer a Xina cap al 2003 o el MERS que va ser detectat a l’Aràbia Saudita el 2012 i que van ser finalment controlats. L’ideal seria que o bé aquests brots no succeïssin o que tinguéssim vacunes o tractaments a punt per quan passin, però això és molt difícil. Els virus mantenen les seves capacitats infectives gràcies a que canvien (muten) de manera continua. I ho fan passant als humans des d’alguns animals salvatges o domesticats. En el cas d’aquests virus coronavirus és possibleque es trobin en estat latent en els rat-penats. En conseqüència si es volen evitar noves infeccions cal minimitzar la seva arribada sobre tot aplicant el màxim d’higiene en el contacte amb animals.
Des del primer moment en el brot actual la ciència ha anat actuant a la màxima velocitat possible. A pocs dies dels brots ja s’anunciava la obtenció del genoma del virus que és d’ARN. És una informació molt important per desenvolupar tècniques acurades de diagnòstic. I també ha permès el disseny de possibles vacunes de les que ja han aparegut els primers resultats. Per la seva arribada a l’ús clínic caldrà demostrar la seva eficàcia i la seva seguretat i això necessita mesos de feina. També s’estan provant els diferents tractaments contra virus que existeixen, encara que no n’hi ha per ara contra aquest virus en particular.
Notícies relacionadesLes dades epidemiològiques són també essencials perquè ens diuen la probabilitat de que el virus passi d’una persona a una altra i per quina via i els seus efectes sobre la gent. Aquestes dades poden permetre predir com es pot estendre l’epidèmia i quines són les mesures són les més eficaces per evitar-lo. Les principals revistes mèdiques del món i pàgines web dedicadesestan posant a disposició de tothom les darreres dades i les anàlisis de les mesures a prendre.La quarantena ha estat la forma tradicional de limitar l’extensió de les epidèmies. Abans quan es tardaven setmanes en anar d’un lloc a un altre això es feia fàcilment, però també hi havia llocs per aïllar els pacients d’algunes malalties. Amb l’aviació tardem menys d’un dia en anar d’un lloc a un altre del planeta i necessitem sistemes globals d’anàlisi i de decisió de les mesures a prendre. Aquesta és la funció de la Organització Mundial de la Salut.
Emergències per infeccions, sobre tot per virus, és ben probable que n’apareguin sempre. En el nostre món globalitzatpot ser difícil d’assolir nivells suficients d’higiene a tot arreu mentre que al mateix temps podem viatjar d’un lloc a l’altre de forma ràpida i fàcil. Les mesures que s’han de prendre en aquests casos poden tenir efectes sobre la vida quotidiana de milers de ciutadans. Per tant la vigilància i la informació han de ser immediates i produïdes amb el màxim de qualitat científica i de transparència. I és aquí on veiem el valor d’estructures globals que han d’estar ben informades, han de tenir clars protocols d’actuació allunyats de pressions polítiques. Però el nivell global no és suficient. A nivell local hem de disposar d’estructures ben dotades de salut pública, que tinguin una autoritat elevada basada en l’evidència científica, la transparència i el coneixement dels factors de risc. Tots plegats hem de buscar la manera de que aquesta informació arribi a tothom i sigui la base de les decisions que es prengui. És un requisit indispensable perquè la ciutadania accepti mesures que afecten la seva vida quotidiana que són la manera d’aturar epidèmies com l’actual.