Una nova epidèmia
Coronavirus: gestionar la incertesa
La confiança en la comunitat científica nacional i internacional és el millor antídot per a l'alarma social
Augmentaran els casos i hi pot haver brots epidèmics localitzats, però la xarxa hospitalària està preparada
zentauroepp52597112 opinion leonard beard200302184815
El nou coronavirus, SARS-CoV-2, està posant a prova, a escala global i local, els sistemes de salut pública i sanitaris. Nou virus, nova epidèmia. Més enllà d’aquest fet substantiu, també posa a prova la psicologia individual i col·lectiva, la informació global, les decisions geopolítiques, econòmiques i els conflictes d’interessos.
Els antecedents
A finals de desembre, la Xina va declarar un brot causat per un nou coronavirus a la ciutat de Wuhan. El 30 de gener passat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decretar l’alerta d’emergència de salut global. Però la família dels coronavirus és una vella coneguda. Els OC43, HKU1 i NL63 són habituals entre el grup de virus de les infeccions respiratòries estacionals. Generalment són causants de refredats. La ciència coneix la transmissió zoonòtica, d’animals a humans.
El 2003, el coronavirus SARS va ser el causant d’un brot de pneumònia que es va iniciar a Guangdong. Va afectar 29 països. Es van declarar 8.096 casos, amb 774 persones mortes. El 2012 es va descriure un nou brot de coronavirus al Pròxim Orient, el MERS: Hi va haver 2.494 afectats i 858 persones mortes.
La nova alerta
Estem davant d’una alerta internacional per la malaltia Covid-19. En dos mesos, la comunitat científica internacional ha identificat el virus, n’ha seqüenciat el genoma, ha creat proves de diagnòstic fàcil i busca medicaments i vacunes. El 2 de març, la Covid-19 ha afectat unes 88.000 persones i ha arribat als 3.000 morts. La Xina acumulava la major part dels casos (entorn dels 80.000, amb 2.900 morts), però l’epidèmia ja afectava 58 països. A Espanya s’havien declarat aquest dilluns 121 casos, 15 dels quals a Catalunya. La mortalitat, fins al moment, és del 2,3%; del 14,85% en majors de 80 anys i del 0,4% en menors de 50 anys. Poca afectació, per tant, entre els nens.
Probablement entrarem en pandèmia, que significa ‘extensió mundial’, no gravetat. Cada any les grips estacionals afecten entre un 10% i un 20% de la població mundial. Entre 3 i 5 milions de persones tenen complicacions greus i entre 300.000 i 650.000 moren. La gran majoria de complicacions es donen entre persones grans o amb malalties cròniques debilitants, sense vacunació.
L’experiència acumulada
La gestió de l’epidèmia del 2009 del virus de la grip H1N1 va ser un aprenentatge davant de la societat global de la informació. La primera amb consciència d’infodèmia (epidèmia d’informació), on les xarxes i els mòbils van ser els grans comunicadors. El mes de març del 2009 l’OMS va declarar l’alerta global després d’un brot inicial a Veracruz (Mèxic). Unes 18.500 persones van morir de la grip H1N1. Però en aquest cas, més del 80% de les víctimes tenien menys de 65 anys.
Catalunya disposa de solvents sistemes de vigilància epidemiològica des de la temporada 1999-2000, quan es va iniciar el Pidirac, Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries de Catalunya. Les dades ajuden a fer prediccions, planificar i comunicar. Els elements claus són: la transparència en la informació, l’exercici d’autoritat tecnicopolítica en la comunicació, el reforç del sistema sanitari per atendre els casos greus i prevenir les infeccions entre professionals sanitaris.
Existeixen precaucions universals com extremar les mesures higièniques bàsiques: rentar-se les mans sovint, utilitzar mocadors d’un sol ús i cobrir-se boca al tossir o esternudar. Catalunya disposa del telèfon 061 per atendre dubtes i des d’on es poden activar també recursos sanitaris de proximitat i fer cribratge del virus. La xarxa de centres de salut és el nivell més pròxim davant de simptomatologia on podran atendre els casos sospitosos. Davant de casos lleus es poden aïllar a domicili. La xarxa hospitalària està preparada per a les complicacions respiratòries.
L’evolució
Notícies relacionades¿Quines prediccions raonables es poden fer per a les pròximes setmanes amb relació a la Covid-19? Augmentaran els casos i hi pot haver brots epidèmics localitzats. Cal gestionar diàriament la informació disponible per poder preveure la magnitud de l’extensió i les accions: triar el coneixement com a jerarquia davant de la massiva informació, separar el gra de la palla, desmuntar les ‘fake news’. Rebutjar la infoxicació (informació i intoxicació). No s’han d’ocultar les preguntes pendents sense resposta, al tractar-se d’un nou virus entre els humans i d’una nova epidèmia.
Les mesures de contenció de l’epidèmia es ponderaran segons la proporcionalitat de l’eficàcia i els efectes col·laterals. La confiança en la comunitat científica nacional i internacional és el millor antídot per a l’alarma social davant de l’alerta sanitària del nou coronavirus: Catalunya disposa de l’Institut de Salut Global (ISGlobal) des de fa 10 anys, que suma el coneixement acadèmic i clínic. L’autoritat en la gestió de les certeses i les incerteses és la clau.