Repte comunicatiu

L'efecte narcòtic de la informació

1
Es llegeix en minuts
pedrook

pedrook

La pandèmia del coronavirus és un repte per als mitjans de comunicació. No només per l’esforç informatiu, que en gran part s’ha de fer mitjançant el teletreball, sinó perquè han desaparegut les altres notícies i totes les seccions estan dedicades a la pandèmia (internacional, política, economia, societat, esports, cultura).

És inevitable que sigui així, però amb el temps es produeix l’efecte narcòtic de la informació. Això és especialment cert en els telenotícies. Les notícies i els reportatges deixen de seguir-se perquè la informació necessita la jerarquia per ser comprensible i atractiva, i el públic desconnecta davant la saturació informativa, que comporta que ja no es distingeixi el que és important del que és intranscendent, el que és rellevant de l’anecdòtic. Si tot és important, res és important. Aquest és l’efecte de la falta de jerarquització de les notícies. La inundació informativa produeix alhora una proliferació de notícies especulatives, que només tenen l’efecte de confondre el receptor.

Notícies relacionades

Encara es pot apreciar un altre efecte desolador. Mentre tots els espais informatius estan lògicament acaparats pel Covid-19 i les seves tràgiques conseqüències, continuem donant valor informatiu a les estupideses de Laura Escanes, Cristina Pedroche o Kim Kardashian i dels participants de ‘Supervivientes’, que, per cert, continuen a Hondures com si res. Tampoc hem desterrat el ‘clickbait’, el titular ham, que és un insult a la intel·ligència i al periodisme, i que no és cap titular, perquè, en lloc de revelar l’ocult, oculta el que és substancial.

La qualitat de la informació ha patit, així mateix, per les rodes de premsa telemàtiques amb les preguntes filtrades pel secretari d’Estat de Comunicació, modalitat que afortunadament ja s’ha modificat, tot i que amb la rectificació no n’hi ha prou per oblidar el monumental error comès. També són un error de comunicació les compareixences de Pedro Sánchez, excessivament llargues, repetitives i moltes vegades sense novetats. Benintencionades, però amb efecte narcòtic.

Temes:

Coronavirus