Ciència

¡Mama, vull ser viròloga!

Joves que abans no sabien què estudiar potser encarrilaran els seus esforços en carreres biosanitàries i tecnològiques

3
Es llegeix en minuts
undefined52843256 sao paulo  brasil   18 03 2020   una cient ficas brasile a t200319215845

undefined52843256 sao paulo brasil 18 03 2020 una cient ficas brasile a t200319215845 / Sebastiao Moreira

Dels records més absurds i ínfims poden sortir noves idees i hipotesis. No és aquest el cas. No obstant això, aquests dies veient anunciar a Concha Velasco rendes vitalícies, que lluny aquells temps de "Noies de la Creu Roja" !, m'ha assaltat el record d'aquella obra musical que va protagonitzar a mitjans dels 80: Mamà, vull ser artista ! El títol sempre em va semblar magnífic. No és aquest un món aliè al científic ja que moltes vegades el títol d'un article de recerca fa que el llegeixis o no li facis ni cas. Doncs això, que un cop cridada la seva atenció els voldria parlar breument del despertar de les vocacions científiques arran de la crisi sanitària associada a la COVID-19.

Aquestes últimes setmanes hem vist aparèixer en els mitjans de comunicació i les xarxes socials un gran nombre d'investigadors biomèdics i professionals de la sanitat. No recordo una presència tan abundant des de la epoca del virus SARS (que va ser molt més curta) i els primers dies de l'aparició de la Síndrome de Immunodeficiència Adquirida (SIDA) i el seu virus HIV. Fixeu-vos que en tots aquests casos un agent viral està implicat, com si les infeccions haguessin deixat una empremta indeleble de por a la Humanitat que s'arrossega des de la Pesta de l'Edat Mitjana. Els joves han seguit la crisi actual d'una manera diferent a com ho van fer generacions passades a causa de la interconnectivitat i la instantaneïtat proporcionada per internet. I molts dels participants en la investigació i la lluita mèdica des de la trinxeres dels hospitals o els laboratoris s'han convertit en referents per a una part d'ells. I això és bo. Perquè segurament veurem emergir noves vocacions en el camp de la Ciència. Nois i noies que abans no sabien que estudiar ara potser canalitzaran les seves esforç en carreres biosanitàries i tecnològiques.

Un fenomen similar 

Si tornem als records, a aquests temps més feliços i senzills, un fenomen similar va succeir a molta menor escala en la primera temporada d'emissió per TV de la sèrie CSI (Crime Scene Investigation). A l'any següent i posteriors moltíssims joves volien ser científics forenses i que una impressora els donés en segons la seqüència de l'ADN de l'assassí.

M'imagino l'escena. La filla li diu a la seva mare que vol dir-li alguna cosa. La progenitora tanca el portàtil al despatx de casa i camina cap al menjador. El cap li dóna voltes. Què voldrà ¿Problemes amb addiccions, se'n va de casa o un nou xicot / a? La noia espera asseguda a la butaca, a prop de la televisió. La mare es recolza incòmodament al sofà. Es miren. I la jove deixa anar: -¡Mamá, vull ser viròloga! La mare sospira alleujada. Després, quan la seva filla no la veu, arrufa una mica el front. Cobren tan poc els científics!

I té raó, especialment en etapesinicials de la seva formació. Però res proporciona major recompensa que intentar ajudar a altres a través del coneixement. L’aventura del saber. I per això necessitem a aquesta generació marcada per un confinament mai vist per resoldre els propers problemes de salut que la Natura ens proporcionarà. Serà imprescindible la formació de més i millors experts en medicina intensiva, infecciosa, pneumologia, immunologia i epidemiologia, als quals haurem de sumar infermeria, farmàcia i veterinària, a més d'experts en els camps de la biologia cel·lular i molecular i la bioinformàtica. I ajudar que aquestes capacitats siguin reconegudes dins de les carreres professionals, fomentant la creació d'aptituds i sabers mixtes com epidemiologia molecular o bioinformàtica mèdica. Hem de donar les eines i els mitjans perquè aquesta nova onada de joventut investigadora pugui volar i complir els seus somnis, que també són els nostres.

Ja he parlat altres vegades de la necessitat d'incrementar el finançament de l'educació i la investigació. I no m'agrada fer-ho. Però sento que perquè no hi hagi una generació perduda, precisament d'aquests joves que ara veuen com la solució a la pandèmia vindrà dels resultats biomèdics, ho he de fer. Més enllà que les administracions públiques s'adonin que el

Notícies relacionades

coneixement científic és clau per a la recuperació i progressió d'una societat, també com a membres de la comunitat hem d'ajudar. 

Molts instituts de recerca i hospitals han començatiniciatives per recaptar fons contra el coronavirus. Donin suport a qualsevol d'elles en funciódels seus interessos, afinitats o simpaties. En el nostre cas estudiarem l'impacte del coronavirus en els pacients amb càncer i des de la Fundació Josep Carreras han disposat la següent web per si voleu i podeu ajudar: www.imparables.org. Gràcies per tots. També per la futura viròloga.