La gestió de la crisi
Més poder per als ajuntaments
Una altra lliçó a extreure de l'hecatombe del coronavirus és que als ajuntaments se'ls hauria de donar més competències i recursos
ajuntament-hospi
Després de l’Exèrcit i les forces de seguretat, la tercera institució que millor valora la ciutadania són els ajuntaments. Ho diuen totes les enquestes des que va començar aquesta hecatombe sociosanitària, molt per davant de les comunitats autònomes, el Govern espanyol o la Unió Europea. En part això s’explica perquè no se’ls associa amb l’esbronc polític, a diferència de l’Executiu de Pedro Sánchez que genera urticària a la dreta tot i que mesures com les pròrrogues de l’estat d’alarma rebin el recolzament majoritari del votant del PP o Vox. En qualsevol cas, els ajuntaments estan donant-ho tot en aquesta crisi, i hi ha el dubte que si haguessin gestionat les residències de gent gran potser l’horror que allà s’ha viscut s’hauria evitat en gran manera. Davant del suspens que en aquest punt aconsegueixen les autonomies, és hora de preguntar-se si no podrien responsabilitzar-se de les residències com fan amb les guarderies.
L’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro va imposar als Ajuntaments una regla de despesa molt estricta el 2011 que els ha convertit en les administracions més sanejades d’Espanya, amb capacitat de generar superàvit. Però aquest estalvi, que el 2019 va ser de 3.834 milions, no se’l poden gastar, cosa que resulta profundament injust. Fa anys que se senten desatesos tant per l’Estat com per les autonomies, que pretenen ara quedar-se amb el conjunt dels 16.000 milions que l’Executiu de Sánchez ha habilitat per fer front a les despeses sanitàries pel coronarivus. Com denuncia Abel Caballero, president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, el món local no només segueix pendent que el Govern central l’autoritzi a gastar-se els seus estalvis sinó que tem ser novament la ventafocs d’aquesta crisi. El forat que patiran en la seva recaptació deixarà sense cobrir moltes despeses, com el transport públic urbà, les guarderies, els serveis socials, les biblioteques o les beques infantils. Una altra lliçó a extreure de l’hecatombe del coronavirus és que als ajuntaments se’ls hauria de donar més competències i recursos.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.