L'explotació política de la crisi

Aquest virus l'aturem desunits

Més enllà del cas belga, als altres països dividits d'Europa la pandèmia ha accentuat la divisió

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp53694886 opinion  anthony garner200608183037

zentauroepp53694886 opinion anthony garner200608183037

En un llunyà 24 de març del 2020, l’ONG International Crisis Group va publicar un informe sobre la Covid-19 en el qual mostrava la seva preocupació pels llocs on la pandèmia coincideix amb guerres o condicions polítiques (institucions febles, tensions socials, falta de confiança en els líders i rivalitats interestatals) que podrien donar lloc a noves crisis o exacerbar les existents. L’informe ha resultat ser profètic respecte a un dels perills identificats per Crisi Group: l’explotació política de la crisi.

En el context europeu l’excepció a la regla és Bèlgica. Abans de la pandèmia, Bèlgica es trobava en un absolut punt mort polític. Des de les eleccions del 26 de maig del 2019 estava sense Govern i sense perspectives de tenir-lo. L’esclat de la pandèmia va aconseguir el que els successius ‘informateurs’ nomenats pel rei Felip no havien aconseguit després de mesos: la formació d’un govern. El 17 de març del 2020 el Govern en funcions de Sophie Wilmès es va convertir en un govern efectiu amb plens poders per lluitar contra el coronavirus. Es tracta, en tot cas, d’una excepció relativa, perquè el govern Wilmès té data de caducitat: una vegada controlada la pandèmia, el suport conjuntural que rep cessarà i s’obrirà la perspectiva d’unes noves eleccions que poden donar lloc a un nou període sense govern si els grans partits (independentistes flamencs i socialistes valons, principalment) continuen mostrant-se incapaços de teixir acords.

Més enllà del cas belga, als altres països dividits d’Europa és evident que la pandèmia ha accentuat la divisió. A Bòsnia i Hercegovina la pandèmia no ha servit per enfortir les febles estructures federals: ans al contrari, ha reforçat una situació de facto de dos estats dins d’un. La federació croatomusulmana de Bòsnia i Hercegovina, d’una banda, i la República Srpska, de l’altra, han decretat els seus estats d’alarma pel seu compte, i estan aixecant els seus confinaments respectius amb ritmes diferents. 25 anys després dels Acords de Dayton, persisteix el confinament social i polític producte de la neteja ètnica que va portar la guerra: els serbis a la República Srpska, i a la seva, i els musulmans i croats a la Federació, també a la seva.

Si ens fixem en el cas extrem dels que preocupaven Crisi Group (països en guerra), l’anàlisi corrobora l’evidència. El conflicte que enfronta Rússia amb Ucraïna en el Donbass no dona signes de millora. Per posar un sol exemple, a l’informe de la Missió Especial de Control (SMM) de l’OSCE del 18 de maig s’indica que entre el 4 i el 17 de maig el SMM va registrar ni més ni menys que 10.500 violacions de l’alto el foc, incloent aproximadament 2.000 explosions. En aquest període la Missió va confirmar l’existència de nou persones ferides (cinc de les quals nens), fet que va elevar el balanç de víctimes de 2020 a 6 morts i 38 ferits.

Sense necessitat d’anar als extrems és evident que Espanya és un dels més aconseguits exemples del que Crisis Group cridava al seu informe «explotació política de la crisi». El voluntariós eslògan d’«aquest virus el parem units» es pot fer realitat pel que fa a «aturar», però és evident que si aturem el virus ho farem de qualsevol manera excepte «units».

Notícies relacionades

En aquesta qüestió, els polítics catalans no es queden enrere. El Govern espanyol no només s’ha vist soscavat per l’obscè bombardeig conjunt de PP i Vox, sinó també per l’actitud deslegimitadora del govern de Quim Torra, que no ha perdut ni una sola ocasió d’utilitzar la pandèmia com a combustible per alimentar el discurs independentista. El recent article de Torra ‘Per Catalunya i per la vida’ (llegeixi’s ‘Contra Espanya i contra la mort’) és una mostra antològica de l’explotació independentista de la pandèmia.

Però des del punt de vista català l’explotació política de la crisi és una mica més greu: la crisi no la utilitzen només els independentistes contra el «Gobierno de España» (pronunciat sempre en estricte espanyol, com li agrada al conseller Buch), sinó que també la utilitzen uns independentistes contra els altres, a fi de millorar les seves expectatives electorals. De cara a la postpandèmia és urgent fer-se una pregunta, tan vàlida per a Catalunya com per al conjunt d’Espanya: ¿com pactaran la reconstrucció del país els mateixos polítics la finalitat dels quals és destruir-se mútuament?