Repensar el menjar que mengem

L'agricultura ha de ser cada vegada més resilient al canvi climàtic, la seguretat alimentària i la gastronomia

4
Es llegeix en minuts
zentauroepp53848616 girona 22 06 2020  el celler de can roca en pleno preparativ200626182423

zentauroepp53848616 girona 22 06 2020 el celler de can roca en pleno preparativ200626182423 / David Aparicio

El menjar ens dona alegria. El menjar ens dona vida. El menjar sosté i dona feina a milers de milions de persones. Però amb el nostre món en caos, és hora que adoptem una nova visió per a una agricultura resilient al canvi climàtic, la seguretat alimentària i la gastronomia que col·loqui les persones i el planeta al centre de la nostra activitat.

Aquesta serà una pedra angular dels esforços mundials per reconstruir de manera més ecològica la pandèmia de la Covid-19 i abordar les crisis de fam, canvi climàtic, migració, destrucció de l’hàbitat i degradació del medi ambient que estan convergint ràpidament i que estan empenyent milions de persones a la fam i la pobresa a tot el món.

Segons el Programa Mundial d’Aliments (PMA), aquesta és una ‘tempesta perfecta’. Més de 135 milions de persones enfronten nivells de fam de crisi, mentre que 130 milions més estan al límit de la inanició com a resultat de la Covid-19 i el tancament global. Això és més que la població total d’Alemanya, Espanya i el Regne Unit juntes.

Imagini’s si cada home, dona i nen a la seva nació de sobte no tingués suficient per menjar. Imagini el que això significaria per a la pau. El que significaria per a la seguretat. El que significaria per al futur.

Ara prengui aquests riscos i multipliqui’ls per aproximadament un milió per veure què passarà si nosaltres, com a comunitat global, no podem enfrontar el desafiament existencial d’abordar el canvi climàtic.

L’agricultura i l’alimentació són la columna vertebral de la nostra societat. Com a ambaixadors de Bona Voluntat per al Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), creiem fermament en el poder dels aliments per aconseguir tots i cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Creiem en el poder dels aliments per donar feina a les persones i prou menjar per alimentar-se. Creiem en el poder dels aliments per unir les nacions del món. Creiem en el poder dels aliments per protegir el nostre planeta. I creiem en el poder dels aliments per difondre l’esperança i la compassió en un món embogit.

Faci un cop d’ull a l’impacte de l’agricultura en l’economia i el medi ambient. Aquest és el pilar principal del comerç mundial. S’estima que 2.500 milions de persones a tot el món treballen en l’agricultura i els paisatges rurals, és a dir, aproximadament una de cada tres persones.

L’agricultura també contribueix amb aproximadament una cinquena part de les emissions totals d’efecte d’hivernacle i és un dels principals escenaris on afrontar la pèrdua de biodiversitat a tot el món.

El medi ambient

La degradació ambiental, i els efectes adversos del canvi climàtic en els sistemes alimentaris i agrícoles, a través de les pèrdues per la intensificació de les sequeres i la variabilitat de les precipitacions, l’augment del nivell del mar i altres impactes relacionats amb el canvi climàtic, al seu torn exacerben el risc de noves pandèmies mundials encara més virulentes. Fa que les persones migrin, interromp les economies i desvia els esforços per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Presos aquests aspectes en conjunt, és clar veure que necessitem repensar la forma en què veiem els aliments i unir-nos per fomentar i recolzar una nova visió d’una agricultura i seguretat alimentària resilients al clima.

El treball ja està en marxa. A Zàmbia, per exemple, el PNUD, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i el PMA estan recolzant 3 milions de petits agricultors per construir vides resistents al clima. Amb el finançament del Fons Verd per al Clima (GCF), la tecnologia moderna, les tècniques de creixement sostenible i una millor comprensió dels riscos climàtics s’estan utilitzant per transformar l’agricultura en un país on prop de la meitat de la població no pot complir els requisits nutricionals diaris i més d’un terç dels nens menors de cinc anys tenen retard en el creixement.

Solucions sostenibles

Al Sudan, s’han introduït bombes d’aigua amb energia solar per ajudar els petits agricultors a produir més aliments de manera més eficient. A Cambodja, els projectes de resiliència climàtica en curs es combinen amb la resposta a la Covid-19 per protegir les comunitats vulnerables.

És necessari transformar tota la cadena de valor dels aliments, des de la granja fins a la taula. Això significa que hem de repensar l’emmagatzemament, la refrigeració, les sinergies rural-urbanes, el trànsit, les polítiques, els mercats i els hàbits de consum. Necessitem repensar el que mengem i com disfrutem el menjar.

Els consumidors poden fer la seva part fent un canvi gradual cap a dietes més basades en els productes de l’horta sostenible i recolzant els productors locals d’aliments orgànics. Les empreses poden fer-ho mitjançant la cartografia de nous territoris locals i de pràctiques de negoci que promoguin un sistema alimentari i una economia alimentària sostenible en el futur. Els governs poden fer-ho adoptant noves visions del medi ambient, el clima i l’energia que prioritzin tant les persones com el planeta.

El menjar és un component essencial de la nostra existència humana. Hauria de ser compartit per tots. Uneix-te a nosaltres per impulsar una transformació global cap a una agricultura resilient al clima i per recolzar les nacions de tot el món a alimentar la nostra gent en aquests temps difícils.

Notícies relacionades

Sobre els autors

Els germans Roca, Joan, Josep i Jordi, van ser nomenats ambaixadors de Bona Voluntat del PNUD el 18 de gener del 2016. Com a ambaixadors de Bona Voluntat, continuen advocant per una millora de la nutrició i seguretat alimentària per promoure el desenvolupament sostenible i sensibilitzar sobre com les opcions alimentàries, o la falta d’opcions, impacten en la salut i el medi ambient.