Efectes de la pandèmia
Llums i ombres del teletreball
La productivitat i la creativitat de les empreses es ressenten amb el teletreball massiu
zentauroepp52993661 a man from a company based in north brabant is working from 200403123822 /
«Ara que les empreses tornen a les seves oficines tradicionals, ¿recomanaria vostè a un empleat que mantingui el teletreball?». Així de precisa i directa va ser la pregunta que em van plantejar en el col·loqui posterior a una conferència telemàtica, d’aquestes que tant es prodiguen en aquests temps de pandèmia.
Després de pensar-ho uns instants, vaig respondre que no, que no aconsellaria que s’aculli a la fórmula de la feina des de casa en comptes de tornar a l’oficina. Especialment si és jove i si, a més, és dona. El motiu té a veure amb la seva formació i la seva promoció laboral i el que podríem anomenar l’‘efecte seu’. Però abans d’explicar-me, permetin-me una breu reflexió sobre el teletreball i la pandèmia.
En un article anterior els vaig parlar de ‘l’estratègia de les tres R’, a què la pandèmia de la Covid-19 ha sotmès les organitzacions de tot tipus: resistir, recuperar-se i reinventar-se. El teletreball ha permès a les empreses resistir i sobreviure als pitjors moments de la pandèmia. Ha constituït un aprenentatge forçat i, alhora, instructiu. En aquest sentit, la pandèmia ha anticipat en un lustre el repte que tenien les empreses en el terreny de la digitalització. Ara aquest esforç ha de continuar d’una altra forma.
La vida ha de continuar
Però ha arribat l’hora de passar de la fase de resistència a la de la recuperació. Cal tornar a les oficines. La vida ha de continuar. La incertesa que encara segueix present sobre l’evolució del virus no pot a esperar a tenir la seguretat absoluta per retornar a l’activitat en els llocs de treball. Aquesta seguretat mai la tindrem, ni encara que tinguem una vacuna.
A més, l’extensió aconseguida pel teletreball forçat durant la pandèmia no és sostenible. La productivitat i la creativitat de les empreses es ressenten amb el teletreball massiu. Per aquest mateix motiu, els joves emprenedors no es queden a casa a treballar, sinó que busquen la proximitat d’altres emprenedors en oficines compartides de treball (’coworking’). Les idees neixen i creixen en el contacte amb els altres, no en la solitud d’un anacoreta.
No obstant, la tornada a les oficines no serà completa. Possiblement, d’aquesta experiència forçada les grans organitzacions es quedaran amb un deu per cent d’empleats en teletreball. O en una situació flexible: uns dies a la setmana de treball presencial i d’altres a casa.
Naturalment, el retorn a les oficines no significarà tornar a la vella normalitat. Aquest ja és el món d’ahir. Les empreses han de reinventar l’organització del treball. La distància social imposa noves pautes. Cada organització ha de triar el sistema de treball més adequat a la seva activitat. L’únic principi general és el de la flexibilitat.
En tot cas, els més perjudicats pel retard a tornar a les oficines i la continuïtat del teletreball seran els empleats i professionals més joves. Per dues raons. La primera té a veure amb el fet que la transmissió de l’‘expertise’ professional dels sèniors als júniors es veu potenciada pel treball en equip a les oficines i despatxos, no amb la relació ‘online’.
Millora professional i promoció interna
La segona raó està relacionada amb l’‘efecte seu’. La millora professional i la promoció interna dins de les organitzacions es veu afavorida per la proximitat als caps en els llocs de treball, no amb el contacte ‘online’. Com més ‘lluny’ sigui un empleat del lloc on hi ha els principals directius, menys probable és la seva promoció interna. Si, com diu el refrany, «el contacte porta l’afecte», el contacte amb els caps afavoreix la promoció professional dels joves empleats i professionals.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, les dones mares poden veure’s en gran manera perjudicades pel teletreball. El fet que les autoritats educatives hagin decidit no reobrir les escoles fins al mes de setembre perjudica especialment les dones mares amb nens en edat escolar. Aquesta circumstància ha de ser tinguda en compte per la nova legislació sobre teletreball, per buscar mecanismes de flexibilitat que afavoreixin que les dones puguin continuar la seva trajectòria laboral i professional. Cal evitar que el teletreball porti les empreses a ‘redescobrir’ el vell sistema de la ‘feina a domicili’, una manera de precaritzar i fer invisible el treball de les dones.
Sens dubte, el teletreball ofereix llums i ombres. Però pel que he dit, el meu temor és que n’hi hagi més de les segones que de les primeres.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.