MIRADOR

Ni cas a Madrid

Des d'Euskadi i Galícia s'ha votat com l'Espanya real plural i plurinacional que som, malgrat l'afany de la capital

Ni Unides Podem ni el PSOE, molt madrilenys, tots dos, estan sent capaços d'entendre el que passa a les perifèries

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp54096333 el lehendakari y candidato a la reelecci n por el pnv  i igo200714164234

zentauroepp54096333 el lehendakari y candidato a la reelecci n por el pnv i igo200714164234 / H Bilbao

La pregunta que tots ens fem és si els resultats de les eleccions al País Basc i Galícia són traslladables. A l’espera de millor criteri demoscòpic i politòleg, la  meva opinió és que no. Perquè només hi ha un PNB i un partit de Feijóo; perquè només hi ha un poble basc i només un de gallec.

De conclusions, alguna tendència, sí que se’n poden treure. La  primera  és la mirada equivocada a tots nosaltres, els perifèrics, des de Madrid, inclosa la premsa, imbuïda d’aquest ’esperit gatocentrista’. Si alguna cosa demostren les recents eleccions, fins i tot en temps de pestes, és que l’opinió i el voluntarisme publicat de la cort no importen; si em permeten diria fins i tot que rellisca.

Des d’Euskadi i Galícia s’ha votat a la basca, a la gallega. Això significa que per molt voluntariós que sigui l’afany de la capital, l’Espanya real és plural i plurinacional. Als dos territoris convocats a comicis, el resultat ha sigut sui generis, és a dir, res a veure amb la visió que es té a l’altiplà de com ha ser l’Estat espanyol. No és com ho imaginen i grapegen des de la cort.

Resistència a l’extrema dreta

Res nou en els guanyadors, molt de nou en els perdedors, siguin oposició o no. El PNB i el partit de Feijóo són partits assentats als seus territoris i expressen visions conservadores utilitàries que no tenen correspondència amb el PP de Casado, prova d’això és la resistència a l’extrema dreta. El cas d’Àlaba és singular. Va ser la província lleial a Franco, es van salvaguardar els drets de les seves elits; sempre hi ha un reducte que es manifesta en termes ultraconservadors, avui, amb Vox, abans, amb UPyD.

El vot de l’esquerra que un dia se’n va anar del PSOE no té ‘animus revertendi’, és a dir, no pensa tornar. Si no estan conformes amb el lideratge de Pablo Iglesias o amb la seva gestió, no tornen al socialisme, tenen un refugi i una nova interpretació de les seves realitats socials i identitàries en els partits emergents, com BNG i Bildu. Tots dos amb una capacitat de reconstrucció de les seves possibilitats a l’actual marc legal que està desconcertant la resta de l’esquerra.

Ni Unides Podem, molt madrilenya, ni el PSOE, pel mateix, estan sent capaços d’entendre el que passa a les perifèries. En el cas dels socialistes, que només resisteixen, el rebuig no crec que sigui tant per la seva mala gestió com per la desconfiança en una organització que té molts perfils i serveis. Un PSOE, anomenem-lo de l’exterior o extravagant, amb els seus barons, gurus descol·locats i profetes del temps passat en clau de caducitat. Podem va ser un autobús de la il·lusió en el qual van pujar en marxa alternatius de tot rang; descartades algunes expectatives personals, l’autobús comença a buidar-se.

El mirall d’altres PP

L’altra pregunta és si Feijóo jugarà a Madrid. No és la primera vegada i sempre ha sigut ‘no’. En tot cas, Feijóo és el mirall per a altres PP. La FAES, Aznar, Casado, Cayetana, Maroto representen una versió extemporània d’una dreta que ha d’homologar-se. Feijóo, mirall; PNB, mirall, potser de Catalunya i els seus vaivens.

Notícies relacionades

Res ha canviat massa però sí s’ha falsat, una altra vegada, la visió que des de Madrid es té d’Espanya. El  Govern espanyol no pot continuar mirant com si res ocorregués: el partit de Feijóo, el PNB, BNG i Bildu no són  minories menyspreables. 

Ciutadans també es presentava.