UNA DE LES CARRERES MÉS SOL·LICITADES
Any de visibilitat i reconeixement de les infermeres
Encara queda molt per reivindicar, com la millora de les condicions de contractació, la consecució de places vinculades entre centres assistencials i universitats i la solució del dèficit dels professionals
enfermerasok
El grau d’Infermeria és una de les carreres més demanades per cursar l’any vinent acadèmic 2020-2021; de fet, sempre és una de les carreres més sol·licitades a la universitat. Però aquest any ho recordarem especialment per diferents motius. En primer lloc, el 2020 ha sigut declarat per l’OMS com l’Any Internacional de la Infermera i la Matrona, un reconeixement que era necessari i pel qual encara s’ha de treballar molt. En segon lloc, i no menys important, per l’atenció sanitària que han dut a terme les infermeres i els infermers durant els últims mesos per la situació generada per la Covid-19, que ha posat en evidència la rellevància i la importància de la professió infermera per a la salut de les persones i la necessitat de les infermeres perquè el sistema sanitari funcioni (imaginem, per un moment, si en comptes d’estar a la cua d’Europa en la ràtio infermera-pacient fóssim als primers llocs... el que hauríem pogut fer pels ciutadans i ciutadanes). Per tant, ha quedat palès que les infermeres tenen les competències, les experiències i el lideratge necessaris per participar en la presa de decisions de les polítiques públiques i socials que afecten la ciutadania, la salut i el benestar de les persones.
Els estudiants que cursaran el grau d’Infermeria aprendran i experimentaran que aquesta té un paper necessari en diferents entorns, tant a nivell hospitalari com comunitari i sociosanitari; també adquiriran competències per a la investigació, ja que hauran de treballar amb evidències científiques, i a més competències relacionals (l’empatia o l’escolta activa), ja que és justament la combinació tècnica, científica i humanística la que s’identifica en un infermer o infermera. Els i les infermeres atenen les persones en totes les etapes del cicle vital; contribueixen a promoure, millorar i cuidar l’estat de salut; ajuden a disminuir el patiment i acompanyen en les situacions de cronicitat, dependència i final de la vida, tant les persones amb alteracions de salut com els seus familiars.
Els que heu triat estudiar infermeria heu escollit una professió noble i molt humana. Encara s’ha de lluitar molt pel reconeixement social de les infermeres, com la millora de les condicions de contractació, la consecució de places vinculades entre centres assistencials i universitats, i la solució del dèficit d’infermeres en el sistema de salut, ja que encara estem lluny de la mitjana europea, que se situa en 8,4 infermeres per 1.000 habitants, mentre que nosaltres tenim 5,4 infermeres per 1.000 habitants.
Tot i així, és important posar en relleu que en l’actualitat hi ha molts moviments i moltes institucions que estan vetllant per aconseguir-ho, com l’Associació de Degans i/o Directors de Facultats i Escoles d’Infermeria de Catalunya, les Balears i Andorra (ADEIC), el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, els col·legis professionals d’infermeria, la Conferència Nacional de Degans/es d’Infermeria, el moviment Nursing Now i el grup de treball per a la millora en la formació dels estudis de grau d’Infermeria de la DGU, conjuntament amb el Departament de Salut.
Per tant, el futur de la professió es preveu amb un creixement exponencial en tots els sentits, i com a mostra el gran nombre d’estudiants que aquest any han triat la infermeria com la seva futura professió, cosa que ens assegura que la societat tindrà persones que vetllaran per promocionar i millorar la seva salut i qualitat de vida, des del naixement fins a la mort digna.