CONSUM TELEVISIU
El vídeo digital, a l'alça: qui domina en el mercat audiovisual?
La TDT continua tenint una posició dominant, però les noves plataformes estan canviant molt ràpidament els hàbits dels espectadors
ilustracion carmina crusafon
El consum audiovisual ha augmentat de forma exponencial en els últims mesos. El temps de confinament ha convertit la televisió i el vídeo digital en dos grans aliats. Ara l'oferta és molt més àmplia i les recomanacions sobre què veure s'han convertit en part de les nostres converses diàries. És un bon moment per analitzar què està passant i quins factors determinen el lideratge en aquest mercat. ¿Segueix el domini de la TDT o les noves fórmules de vídeo en línia estan prenent el relleu?
Multiplicació de l'oferta
Veure la televisió ha estat durant molts anys la primera activitat mediàtica i a la qual hem dedicat una mitjana de quatre hores diàries. El seu temps de consum va créixer fins a cinc hores i mitja durant les setmanes de confinament; però amb una diferència: ha hagut de competir amb altres ofertes de vídeo digital (Netflix, Amazon, HBO, Rakuten TV, Filmin, Disney +, etc.).
De fet, el mercat audiovisual s'ha transformat de forma completa, no només perquè s'ha multiplicat l'oferta de continguts sinó també les modalitats de consum. Han aparegut una multitud de sigles en anglès que s'utilitzen per a denominar quines són les diferents possibilitats per a un consumidor. Les hi presento: OTT, VOD, SVOD, AVOD o TVOD. Segurament no l'ajuden a identificar les diferències. La clau està en dos elements: si hi ha algun tipus de pagament (ocasional o subscripció) o són gratuïtes i es financen amb publicitat. Per incrementar la complexitat, les dues principals cadenes de TDT també tenen les seves pròpies modalitats de pagament, amb Mitele Plus i Atresplayer Premium. Així que veurem quina formula s'acaba consolidant.
Continguts originals
Un altre element que està determinant la decisió de compra són els continguts originals. És a dir, aquella oferta de sèries i pel·lícules que només es pot trobar en una de les plataformes. D'aquí la competició que hi ha entre elles per aconseguir els més atractius per a l'audiència. Sèries com la 'La casa de papel' o 'Élite' de Netflix s'han convertit en els estendards de la producció espanyola; altres plataformes com HBO tiren dels seus èxits internacionals com 'Joc de trons' o 'Big little lies'. O en el cas d'Amazon s'ajuda de títols de producció espanyola com 'Pequeñas coincidencias'.
La producció audiovisual troba en aquestes noves plataformes seves aliades per arribar als seus públics, especialment als més joves. Segons les dades de l'Observatori Audiovisual Europeu, es produeixen al voltant de 1.000 títols, 20.000 episodis i 13.500 hores cada any al continent europeu. Les sèries representen el 61% de les hores produïdes. Per contra, les pel·lícules per a televisió representen el 36% dels títols, però només el 4% de les hores. Un factor addicional per considerar és que ara les plataformes 'on line' s'utilitzen per estrenar les noves produccions audiovisuals perquè la pandèmia no permet fer llançaments en sales de cinema. Així ho han establert certàmens tan importants com els Goya o els Oscar.
Recomanacions i audiències
Davant d'un catàleg tan ampli de continguts, els espectadors no sempre saben què veure en cada moment. Els algoritmes de les plataformes ens fan els seus suggeriments basats en el nostre patró de consum; però segueixen pervivint els mètodes més tradicionals com són les recomanacions i la llista dels més vistos.
Les recomanacions de sèries i pel·lícules s'han convertit en el punt d'unió de moltes famílies, amistats i / o companys de treball. Si abans el tema de la conversa era els programes del ‘prime time’ televisiu, ara les converses giren entorn al que hem vist en les plataformes digitals. De fet, aquestes recomanacions més personals s'uneixen a les que ofereixen els mitjans de comunicació com un servei més als seus lectors.
Notícies relacionadesL'univers digital no és aliè a les audiències. Al contrari, aquestes segueixen marcant la dinàmica de les plataformes que necessiten de la publicitat per al seu finançament. Però la novetat ha estat que Netflix ha introduït ara els deu continguts més vistos en dues categories, la de sèries i la de pel·lícules. Aquest gest de transparència obre la porta a conèixer el que està passant en aquestes plataformes i a saber com els hàbits de consum estan canviant. És un pas en la bona direcció.
En aquesta competició audiovisual, la TDT segueix tenint una posició dominant però les noves plataformes estan canviant molt ràpidament els hàbits dels consumidors. Per aquest motiu s’apropen canvis molt substantius en el mercat audiovisual.