La guerra tecnològica EUA - la Xina

¿Internet global o fragmentada?: estat de la qüestió

Algunes decisions polítiques podrien comportar el final de la internet global

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp54772228 curto para el 05 09 2020200904215824

zentauroepp54772228 curto para el 05 09 2020200904215824

Fa unes setmanes que el terme anglès ‘splinternet’ (que significa internet fragmentada) omple les xarxes socials amb comentaris i articles sobre aquesta qüestió. Una decisió de l’Administració Trump l’ha tornat a posar d’actualitat. Per conèixer una mica més, aquest article explica el que pot significar això globalment i en particular, per als internautes.  

El concepte ‘splinternet’ va ser definit pels tecnòlegs per descriure la suposada evolució d’internet des d’un espai unificat i sense fronteres a un conjunt fragmentat i dividit per fronteres nacionals. Alguns també el tradueixen com la balcanització d’internet. És a dir, una xarxa dividida per diversos factors (polítics, comercials o religiosos). El terme es va començar a utilitzar el 2008 i posteriorment ha pres protagonisme en diferents moments. Ara amb els darrers esdeveniments sembla que podria fer-se realitat. 

Interessos nord-americans  

A principis d’agost, l’Administració Trump va presentar un ampli pla tecnològic anomenat ‘Clean Network’ (Xarxa Neta). El seu objectiu és protegir les infraestructures tecnològiques i de telecomunicacions dels Estats Units. Això es tradueix a assegurar la privacitat dels seus ciutadans i la protecció de la informació més sensible de les seves empreses davant les amenaces enemigues. És a dir, principalment de la Xina

Aquest pla es divideix en cinc programes que inclouen els operadors, el comerç digital, les aplicacions mòbils, els serveis en el núvol i els cables submarins. Aquests programes volen establir estàndards de confiança digital acceptats internacionalment i es basen en la iniciativa ‘5G clean path’ (5G camí net), anunciada el passat mes d’abril, per protegir les dades que viatgen en xarxes 5G a instal·lacions diplomàtiques nord-americanes a l’estranger i dins els Estats Units.

Aquesta acció té un impacte geopolític important.  De fet, s’ha fet popular perquè aquest programa prohibirà les aplicacions xineses a les botigues d’aplicacions nord-americanes i evitaria que les empreses de tecnologia estadunidenques emmagatzemin dades en serveis al núvol de propietat de la Xina. És l’última escalada en la disputa en curs entre els EUA i la Xina

L’advertència de la Internet Society 

Aquests fets han provocat que una de les institucions més rellevants en el món tecnològic, la Internet Society, emetés un comunicat expressant la seva decepció i desconcert davant la decisió dels Estats Units.  Adverteixen que existeix una tendència cada vegada més preocupant entre els governs que volen interferir directament a internet, tractant d’obtenir beneficis polítics a curt termini sense tenir en compte el dany que en pot resultar a llarg termini. Recorden que internet és una infraestructura global, on les xarxes s’interconnecten de forma voluntària sense una autoritat central. És aquesta arquitectura la que ha fet que internet tingui tant èxit. 

Assenyalen que la posada en marxa de programes com els dels Estats Units obligaran grans quantitats de trànsit d’internet a dirigir-se a tercers països, ampliant les distàncies que han de travessar les dades, augmentant el potencial de vigilància i manipulació del seu tràfic, augmentant al seu torn el risc de talls. I, a més, suposaran l’augment dels costos per a tothom a internet. Recorden que, si aquest enfocament s’estengués encara més, la capacitat d’internet per brindar els grans beneficis de la col·laboració, l’abast global i el creixement econòmic es veurà seriosament amenaçada. 

Altres països que també restringeixen

Notícies relacionades

L’ús restringit d’internet és una realitat habitual en altres països. El cas més conegut és de la Xina, on el control de les xarxes està sota la vigilància del govern, delimitant la privacitat dels seus usuaris i limitant la seva llibertat d’elecció. A més, la Xina s’ha erigit com un gegant i l’aposta tecnològica forma part de la seva política d’expansió internacional. Sota aquesta perspectiva de control de les xarxes, també hi ha altres països com Corea del Nord o Cuba

De fet, algunes veus prediuen que en poc temps el món d’internet estarà dividit en dos mons paral·lels, el que quedarà sota la influència de la Xina i el que quedarà sota el lideratge dels Estats Units. Veurem si la nova política tecnològica de Trump, amb o sense TikTok, validarà aquesta hipòtesi o no. En resum, el futur decidirà si la ‘splinternet’ és dual o fragmentada en moltes parts.