Ciència
Les meves 10 cèl·lules, teixits i òrgans preferits
Pots posar cèl·lules del cor en una placa de cultiu i les veus bategar. Això sí que és perseverança
fcasals28037241 barcelona barcelones 04 12 2014 cuaderno del domingo 190309135859
Mentre esperem l’Eurovisió i les pròximes eleccions, m’agradaria comentar-vos les meves 10 cèl·lules, teixits i òrgans preferits. Anem a veure, si es poden fer rànquings de tot, ¿per què no en podem elaborar també dels nostres components? Per endavant voldria demanar disculpes a aquelles parts del cos que no es vegin recollides en aquesta classificació. És qüestió d’espai i una mica de subjectivitat. ¡Anem a per elles!
1. La neurona. Cèl·lula magnífica. Com un pop o un estel amb les seves dendrites i els axons. Semblava que a mesura que les anàvem perdent no es podien regenerar, però darrerament aquesta idea va canviant i de tant en tant alguna neurona jove pot reaparèixer. Una curiositat: no hi ha càncer derivat d’una neurona. El que anomenem tumors cerebrals s’originen de les cèl·lules de sosteniment que acompanyen les neurones, la glia, que origina els gliomes i la bèstia negra del glioblastoma.
2. Els limfòcits tipus T. Preciosos, treballadors, eficaços. De forma general, els dividim en dos tipus, els CD4 i els CD8, sent els primers els ajudants i els segons els que realitzen la tasca de lluitar i menjar-se els agents infecciosos. Els CD4 es veuen atacats en el cas de la infecció pel VIH, apareixent immunodeficiència. Els limfòcits B m’agraden menys, però no és res personal. De fet, hi ha una teràpia contra un tipus de leucèmia agressiva que el que causa és la perduda dels limfòcits B i les persones sobreviuen.
3. L’endometri. Potser l’he seleccionat per motius sentimentals, ja que va ser l’objecte d’estudi de la meva tesi doctoral. Es tracta de la capa més interna que recobreix l’úter. Canvia el seu aspecte durant el cicle menstrual i un dia molt especial un òvul fecundat s'hi posa i després un embrió originarà un fetus i després el món exterior l’esperarà amb les seves alegries i les seves tristeses.
4. El cor. Lamentablement no allotja els sentiments. Tot seria més fàcil. Tot i que cançons que diguessin «'m’has partit el còrtex'» suposo que serien més difícils de rimar. Pots posar cèl·lules del cor en un placa de cultiu i les veus bategar. Això sí que és perseverança. L’afecció cardiovascular s’anomena moltes vegades l’assassí silenciós perquè no dona la cara clínica fins que és massa tard.
5. El múscul esquelètic. Aquells que els tenen poden presumir d'ell a la platja, si no, doncs ens posem una bonica samarreta. La seva contracció és voluntària, amb l’excepció de l’anteriorment esmentat cor. El deliciós pernil ibèric és un múscul esquelètic amb estries de greix. Malalties de la mateixa com distròfies musculars hereditàries encara esperen tractaments realment efectius.
6. L’ull. Una de les meves obsessions. Un òrgan excepcional. Com si hagués estat el regal d’una civilització més avançada que ens haguessin col·locat en les conques buides del crani. La part anomenada retina és en realitat una extensió del nostre cervell, amb això ho dic tot. Vigileu les degeneracions de la retina associades amb diabetis mal controlades.
7. Els ganglis limfàtics. Els llocs de vigilància del nostre sistema immune. Els tenim repartits en molts cruïlles i buits del nostre cos. Si els notem, solen ser senyal d’una infecció, moltes vegades associada amb un petit tall o ferida en una zona pròxima. Però si s’allarguen durant temps sense cap lesió pròxima evident, passem a saludar el nostre amable metge.
8. El fetge. El laboratori del cos humà. El mestre del metabolisme. Un òrgan immens. De forma global al planeta el càncer de fetge és molt freqüent i de prognòstic advers. Afectaciones del mateix ens converteix en una llimona madura i adquirim un aspecte groguenc. És més evident si aixequem l’ull i estudiem la base del globus ocular. Sol succeir en les hepatitis, ja siguin víriques o per tòxics com l’alcohol.
Notícies relacionades9. Les articulacions. Pobretes. Han de suportar els músculs, cartílags, ossos i tendons. I només ens recordem d'elles quan ens fan mal. En el cas dels esportistes professionals, i especialment en els de cap de setmana de la crisi dels 40 o 50, solen saltar per l'aire. I amb l’edat anem perdent la flexibilitat. Elles sí que són un rellotge inexorable.
10. I la pell. L’òrgan més extens del cos humà. Conté a la resta de la maquinària i ens protegeix del medi exterior. El tumor de pell és curable en un 90%, però el melanoma de les pigues ja és una història més complicada. Em quedo amb el gust de la pell d’un estiu de fa massa dècades.