Anàlisi
Unió sanitària davant l'hivern general
La cogovernança real de les nostres institucions, no simplement ajuts, sinó governs compartits multinivell a l'estil federal, és imprescindible
undefined54975611 barcelona 17 09 2020 fotos de las colas para entrar en los c200918200453 /
Els rebrots de contagis per coronavirus en tots els països d’Europa estan indicant que l’esperada remissió durant l’estiu no s’ha produït. Gairebé cinc milions de casos identificats i més de 225.000 de morts fan saltar les alarmes de la sanitat de tots els països. Tot i que la resposta inicial va ser el replegament dins de les fronteres de l’Estat nació, el director regional per a Europa de l’OMS, Hans Kluge, ha fet una crida a la coherència regional i la necessària acció coordinada dels països europeus, empatitzant amb la fatiga que està sentint la ciutadania, però recordant que la quarantena de 10 a 14 dies de les persones infectades era i és una pedra angular de la batalla contra el virus.
No obstant, a hores d’ara de la pandèmia ja no podem conformar-nos amb bones paraules, i menys quan entrem en la tardor, amb l’hivern a la cantonada. Sabem que el fred augmenta les infeccions per tota mena de bacteris i virus i que ens haurem d’enfrontar també a la grip estacional, bastant benigna l’any passat, però que incideix sobre la mateixa població de risc, i que la vacunació de la grip, tot i que s’avanci, només serà pal·liativa. Per tant, la tensió sobre el sistema sanitari i, en primer lloc, sobre l’atenció primària, està assegurada. Responsables del cribratge de possibles infectats i de l’atenció de tota mena de patologies, a més dels milers de trucades diàries que ara han de fer, els professionals estan al límit de les seves possibilitats. Tenint en compte, a més, que ja han mort més de 7.000 sanitaris en tot el món, tres quartes parts dones, per la qual cosa el sistema ha també de preservar la seva salut.
Notícies relacionadesEns falta una resposta unitària i coordinada que asseguri l’atenció de qualitat de la medicina de família i l’especialitzada i que no sobrecarregui més les condicions de treball dels nostres MIR, que estan en període de formació i, no obstant, sostenen amb el seu esforç i les seves vides tot el sistema sanitari i els serveis d’urgència. El primer Congrés Nacional Covid-19, que ha reunit 55 societats científiques, demana que els responsables polítics es guiïn per criteris sanitaris basats en la millor evidència científica disponible. Amb lleialtat i col·laboració entre institucions. No és suportable que alguns polítics culpabilitzin el de dalt, el de baix o altres autonomies per treure’s la responsabilitat de sobre.
Com tot govern de problemes complexos i la pandèmia ho és, la cogovernança real de les nostres institucions, no simplement ajuts, sinó governs compartits multinivell a l’estil federal, és imprescindible. Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, ho ha plantejat de manera clara en el seu primer discurs sobre l’estat de la Unió. Ha proposat el desenvolupament d’una unió sanitària europea amb agències específiques per fer front a l’emergència sanitària. ¿Quan reforçarem les nostres i el nostre govern interterritorial?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Sanitat pública Grip Editorials El Periódico Unió Europea Coronavirus a Espanya Coronavirus Xarxa de Científiques Comunicadores