nòmades i viatgers

Amèrica és meva

Fem càlculs sobre la suposició que aquesta és una elecció en què el candidat perdedor acceptarà la seva derrota la matinada del 4 de novembre. Això no succeirà.

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp55330758 president donald trump walks out of walter reed national mil201009132238

zentauroepp55330758 president donald trump walks out of walter reed national mil201009132238 / Evan Vucci

Està en joc el sistema democràtic, no només la presidència dels EUA. L’efecte contagi seria demolidor a una Europa sacsejada per la pandèmia i la crisi econòmica. Donaria ales a unes extremes dretes que actuen des de fa anys com un virus troià que inutilitza el sistema operatiu. El deteriorament és brutal. Els EUA són avui un país dividit i enfadat que té més armes que habitants. Només una aclaparadora victòria de Joe Biden evitaria un novembre caòtic. No descartin res. Ni tan sols un conflicte civil.

Queden tres setmanes i dos dies. Les 14 enquestes nacionals prediuen la victòria de Biden amb una forquilla de tres a 16 punts. Aquests sondejos generen titulars, però no ajuden a llegir la lletra petita de la realitat. No guanya la presidència el que obté més recolzaments. Hillary Clinton va perdre després de superar Donald Trump en 2,7 milions de vots el 2016. La Casa Blanca es decideix a través d’una elecció indirecta. S’escull un col·legi electoral compost per 538 delegats distribuïts pels estats segons la seva població. Venç qui atrapa o supera els 270.

Dels 50 que formen la Unió, 38 han votat el mateix partit des del 2000. Aquest any hi pot haver canvis en alguns d’ells. Hillary va perdre per poc a sis estats: Michigan, Iowa, Wisconsin, Ohio, Pennsilvània i Florida, que junts sumen 102 delegats. Aquesta va ser la clau.

Segons les enquestes a cada estat, Biden té avui assegurats 188 compromissaris davant els 163 de Trump. Manté una solida avantatge a Pennsilvània (20 compromissaris), Michigan (16), Virginia (13), Arizona (11), Wisconsin (10), Nevada (6), Nou Hampshire (4) i Maine (4). Si vol ser president haurà de guanyar en els set més importants a més de Florida (29).

Fem càlculs sobre la suposició que aquesta és una elecció en què el candidat perdedor acceptarà la seva derrota la matinada del 4 de novembre. Això no succeirà.

Vot per correu

El pla de Trump és declarar-se vencedor tot i que no arribi als 270 compromissaris. Si el vot per correu és massiu, com sembla que serà a Michigan, Wisconsin i Minnesota, pot ser que no hi hagi resultats oficials en aquests estats fins i tot passats diversos dies. Sense aquests, és difícil que Biden superi els 255 davant 200 de Trump. En aquest cas, Florida seria la clau. Si cau en el costat demòcrata, Biden seria el guanyador amb 284 sense haver d’esperar als escrutinis dels tres estats anteriors. Si això succeeix significarà que els republicans poden perdre també el Senat. Sense la Cambra alta, la capacitat de maniobra de Trump seria limitada. En aquest escenari, molts republicans no el seguirien en una missió suïcida.

Un vot massiu per correu en més de tres estats impediria conèixer el resultat durant diversos dies. És el territori somiat per Trump, que fa mesos que denuncia (sense proves) que aquest vot és fraudulent. Es declararia vencedor i cridaria els seus seguidors a defensar la Casa Blanca. Els seus seguidors són supremacistes blancs armats. Twitter i Facebook han advertit que bloquejaran qualsevol tuit o missatge que proclami la victòria abans del resultat oficial o emmetzini una transferència de poder pacífica.

Només un miracle electoral, similar al de la sorprenent recuperació del president després d’haver donat positiu de la Covid-19, podrà evitar l’escenari catastròfic d’un enfrontament civil als carrers dels EUA. Aquest miracle seria que milions de nord-americans suportin llargues cues i votin de manera presencial. És possible que Trump tingui el virus, però no sabem quan ni on el va contraure. Si va acudir a mítings i al debat malalt. Si el seu comportament erràtic, més del normal, es deu als esteroides que està prenent.

Debat virtual

Notícies relacionades

Sabem que vol debatre cara a cara amb Biden, saltant-se les recomanacions mèdiques, que no accepta un debat virtual. Se sent immortal. Creu que així millorarà a les enquestes i podrà repetir la sorpresa del 2016, quan tot apuntava una victòria de Hillary Clinton.

La malaltia li ha permès desviar l’atenció dels seus impostos, dir: «Jo sé què és la Covid, sé del que parlo». Arriba tard per a més de 200.000 nord-americans morts. Amb aquestes dades i aquesta actitud de pinxo de l’Oest hauria de perdre les eleccions. No és només Trump, és l’Amèrica blanca, racista i masclista que es nega a compartir el poder amb negres i hispans. No és ‘American First l’eslògan que repeteix el president, és ‘Amèrica és meva’. Són símptomes del final d’un imperi. Les seves caigudes mai han sigut pacífiques. Si creuen que el 2020 ha sigut un mal any, prepareu-vos per al que ve.