Memòria històrica

'Stolpersteine' a Barcelona, una pedra per no oblidar

1
Es llegeix en minuts
whatsapp-image-2020-10-14-at-131651-1

whatsapp-image-2020-10-14-at-131651-1

Fa només unes setmanes que es va presentar el primer estudi en profunditat sobre què saben els mil·lennistes i els joves de la generació Z nord-americans sobre l’Holocaust  i el resultat va ser tremend. Hi havia entrevistats que fins i tot pensen que el genocidi el van provocar els jueus, un de cada deu enquestats. I un altre 10% o bé dubta que passés o no té clar ni on va passar. Fins a quin punt aquestes dades són resultat de la propagació de notícies falses o són més aviat una mostra de fallades en la formació educativa dels joves és difícil de saber, però davant enquestes així, una sola stolpersteine plantada al paviment de Barcelona es converteix en un gest primordial. 

Les llambordes de llautó que porten impresos els noms i dades de vida de represaliats per diferents motius pel nazisme són un recordatori inesborrable, present quan poses la vista al terra, que porta al nostre present quotidià un passat que no hem d’oblidar.

Serà la pedra de la memòria del president Lluís Companys la primera que vegem a la ciutat, a la plaça de Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat. El Memorial Democràtic salva amb aquest gest llargament esperat una anomalia:  fins a 194 stolpersteine en homenatge a víctimes catalanes del nazisme recorden el seu nom al lloc on van viure o on van ser arrencats per ser portats a camps d’extermini, però cap d’aquestes és als carrers de Barcelona. 

Notícies relacionades

El Memorial Democràtic calcula que hi ha unes 600 llambordes més a l’espera de poder rendir homenatge a barcelonins que van ser identificats com a víctimes de les purgues nazis, dels prop de dos milers de persones a tot Catalunya en aquest cens provisional, un dels més complets de l’Estat. 

L’estudi que es va fer a partir d’entrevistes a milers de nord-americans d’entre 18 i 39 anys també té ressò en enquestes similars realitzades a França, el Canadà i Àustria. Si preguntéssim als nostres joves si hi va haver catalans, espanyols, als camps de Hitler o què saben de l’Holocaust estaria bé que aquests stopelsteine servissin de fil de memòria per apuntalar bé la lliçó necessària.