Anàlisi

Pla de vacunes: llum al final del túnel

Convèncer i no obligar és una estratègia adequada que implica una informació contínua i veraç

3
Es llegeix en minuts
vacuna-covid-moderna

vacuna-covid-moderna

L’aprovació del pla de vacunació davant la Covid-19 en el Consell de Ministres és una molt bona notícia, tot i que quedin alguns aspectes per concretar en funció de les característiques de les vacunes que finalment comptin amb l’autorització de les agències de medicaments.

En la vacuna tenim posades les expectatives més grans per vèncer l’epidèmia causada per la Covid-19 i tot apunta que estem pròxims a l’aprovació d’alguna o algunes vacunes per part de les autoritats reguladores internacionals i nacionals. És per això que resulta enormement oportú tenir previst el pla per a la vacunació massiva de la població, amb una adequada priorització dels grups de població amb més risc i que són els que convé protegir en primer lloc.

És un assumpte molt positiu tenir a punt el màxim de previsions possible i considerar la necessitat d’avaluar els aspectes tècnics per a una distribució eficaç i segura, el reforç amb recursos humans i materials en aquells punts de la xarxa d’atenció primària on això sigui necessari o l’elaboració d’una estratègia de comunicació que permeti fer real la màxima adhesió a l’aplicació de la vacuna entre la població general.

El pla de vacunació davant la Covid-19 és, com ha de ser, un pla equitatiu per a tot el país, (com hauria de ser-ho en tot l’àmbit de la Unió Europea i resta del món), i planteja de manera correcta començar per la protecció prioritària en determinats grups (persones grans, persones en situació de dependència, professionals sanitaris i del sistema de cures, etc.) i continuar avançant amb altres grups en fases successives per arribar a una àmplia cobertura. Garanteix així equitat i gratuïtat en l’accés evitant, per tant, barreres que discriminin.

Però no podem obviar el fet que aquesta és una operació d’enormes dimensions ja que serà necessari superar alguns reptes gens fàcils. D’una banda, l’articulació dels recursos necessaris per garantir una distribució segura de milions de dosis fins a cada un dels punts de vacunació a la xarxa d’atenció primària. En aquest assumpte, tot i que hi ha una àmplia experiència, es pot ajustar al màxim cada un dels elements necessaris per assegurar la xarxa de fred i la contínua distribució perquè hi hagi el nombre de dosis necessàries en cada punt.

Però és que caldrà organitzar la vacunació en residències de gent gran i en domicilis de persones en situació de dependència. Això implica la necessitat de recursos específics perquè majoritàriament, aquestes persones formen part dels grups prioritaris.

La coordinació entre comunitats amb un sistema comú de registre i la coordinació entre institucions es converteix en un aspecte de gran importància per conèixer qualsevol aspecte en l’avaluació del desenvolupament del pla i, al seu torn, per evitar insuficiències de cobertura o duplicitats.

Sense obligatorietat

Encerta el Govern al no plantejar l’obligatorietat de la vacunació ja que tenim a Espanya una àmplia experiència en altíssimes taxes de cobertura en els diferents programes de vacunes a les quals s’ha arribat sense cap obligatorietat. Però estem en una pandèmia i això té implicacions de tot tipus; entre altres, la globalització.  És per això que els esforços s’han de dirigir cap a la informació veraç i transparent de tots els aspectes que caracteritzin cada una de les vacunes i per dissipar tots els dubtes i reticències que hi pugui haver en el conjunt de la societat. El desenvolupament d’estratègies i campanyes per assegurar una informació correcta és un dels elements que ajudaran l’èxit del pla. Convèncer i no obligar és una estratègia adequada que implica una informació contínua i veraç. I també, és una estratègia que es veurà influïda pel comportament dels professionals sanitaris, que seran un mirall en el qual la ciutadania fixarà la seva atenció.

Notícies relacionades

Queda ara perfeccionar alguns detalls incorporant aspectes que permetin el millor aterratge possible en la realitat territorial i epidemiològica del nostre Estat autonòmic. Per descomptat, aterrar altres detalls que estan condicionats per les característiques tècniques de la vacuna o les vacunes que finalment autoritzin els organismes reguladors. Però és una bona notícia tenir gairebé a punt tots els elements necessaris per obrir amb seguretat i eficàcia la nova i esperançadora etapa que afrontem ara en la lluita davant la pandèmia. Encerta Europa i encerta Espanya a l’assegurar l’accés a les dosis necessàries tancant acords amb les companyies i les iniciatives més punteres. Sembla que hi ha llum al final del túnel. Però no oblidem la resta del món.

*Profesor de l’Escola Andalusa de Salut Pública. Ex secretari general de Sanitat 2005-2011